Dies Europeus de la Solidaritat Local

Quant fa que no plou amb força? És normal una temperatura de més de 20 graus a les acaballes de la tardor? Sentiràs a parlar d'escalfament global i emergència climàtica. El que s'ha de tenir clar és que vivint un procés de canvi climàtic.

D'altra banda, cada dia sentim notícies de guerres i bombardejos essent els més propers els que es produeixen a Ucraïna. Són uns fets que van en contra de treballar en la cultura de la pau que és un dels drets dels infants que també es volen destacar en aquesta edició dels Dies Europeus de la Solidaritat Local que se celebren entre el 15 i el 30 de novembre de 2023

Per aquest motiu et recomanem aquest especial temàtic amb propostes de lectura i activitats que pots trobar a les biblioteques de la XBM . Són uns valors indispensables per poder construir un món millor.

Educació en la pau

 • La Guerra de almohadas más grande del mundo

  Cuvellier, Vincent

  Buenos Aires: Adriana Hidalgo, cop. 2009

  Un grup de nens dormen a una casa de colònies. Tots? No! Un parell comencen una lluita de coixins que despertarà la resta de nens, les nenes que dormen a una altra habitació i, és clar, també el monitor. 

  Adequat d'11 a 12 anys.

  22/11/2023
  Mitjana (0 Vots)
 • Boom : la guerra dels colors

  Abadía, Ximo

  Barcelona : Montena, març del 2020
  >Veure disponibilitat a l’eBiblio

  Descarrega't l'exemplar electrònic a Biblio Digital

  De nou, Ximo Abadia, ens mostra l’horror de les guerres amb un àlbum il·lustrat d’una forma magistral on amb l’ús dels colors i la narrativa visual crea una història que, malauradament, és més actual del que pensem. Les mentides, el poder, l’ús de les paraules, la violència i el patiment innecessari. Una petita obra d’art.

  Adequat de 9 a 10 anys.

  Recomanat per Jordi Bosch Canalias de la Biblioteca del Sud de Sabadell.

  14/11/2023
  Mitjana (0 Vots)
 • Començar

  Carballeira, Paula

  Barcelona, [etc.] : Hipòtesi, [etc.], 2012

  Aquest àlbum és un cant a l’esperança i a la fortalesa de l'ésser humà. Quan sembla que tot està perdut, que ja no queda res després d’un conflicte bèl·lic, el tendre somriure d’uns infants, ens emociona i recorda que sempre hi ha alguna cosa que ens fa lluitar per viure i començar de nou...

  Adequat de 9 a 10 anys.

  Recomanat per Mercè Bercero de la Biblioteca de Viladecans

  14/11/2023
  Mitjana (0 Vots)
 • Les Botes del general

  Ramón, Elisa

  Sabadell : Edicions del Pirata, febrer de 2021

  Els peus del general no suportaven la duresa de les botes militars. Així, que li va encarregar a un sabater unes a mida de la millor pell que tenia, la pell d’un rinoceront africà. I se n’anà cap a la guerra, que era la seva feina. Però als soldats que tenia sota el seu comandament no els agradava la guerra. A les botes del general, que podien ensumar, sentir i pensar, tampoc. Un bon dia, els soldats van començar a córrer i el van deixar tot sol. Gairebé és capturat per l’enemic si no arriba a ser perquè les seves botes van començar a córrer amb la rapidesa d’un rinoceront i només es va aturar quan ja eren lluny de la guerra.

  Aquest conte és una crida en clau d’humor a la pau. I és que mai no és tard per celebrar la vida. Escrit per Elisa Ramon, il·lustrat per Francesc Rovira.

  Adequat de 6 a 8 anys.

  Recomanat per Núria Cañadas de la Biblioteca de Viladecans.

  14/11/2023
  Mitjana (0 Vots)
 • Fill de rojo

  Portell Rifà, Joan

  Barcelona : Tantàgora, 2007

  Avi, tú vas fer la guerra? Li pregunta en Llorencet, que un dia a la setmana visita al seu avi Llorenç. No li havia parlat mai, però avui ha decidit que el seu net és prou gran i ja pot explicar-li la història de la seva família en aquells temps tan difícils.

  Vivien a Llegur d’Empordà, el seu pare era l’alcalde. La vida era feliç, fins el 18 de Juliol de 1936. Con tants d’altres, van haver d’emigrar a França. Només van arribar fins el camp d’Argelès. Després d’un temps, la seva mare i ell van tornar al seu poble. Però res era igual, les classes eren en castellà i ser “fill de rojo” no era gens fàcil. I van conèixer de prop la por, la gana, la mort.

  Aquest àlbum pertany a la col·lecció “La guerra dels grans”, que està formada per relats inspirats en històries reals d’homes i dones que van viure la guerra quan eren infants i no acabaven d’entendre el sentit de tot plegat.

  Text escrit per Joan Portell, amb les colpidores il·lustracions d’Ignasi Blanch.  

  Adequat de 9 a 10 anys.

  Recomanat per Núria Cañadas de la Bib. de Viladecans.

  09/11/2022
  Mitjana (0 Vots)
 • L'Enemic

  Calì, Davide

  Barcelona : Takatuka, 2008

  Dos soldats enemics s'amaguen dins de dues trinxeres separades per uns quants metres de distància. I un d'ells reflexiona sobre l'altre. Com deu ser? Té por? Troba a faltar la seva família? L'altre té la culpa de tot. L'altre és el dolent. 

  Adequat de 9 a 10 anys.

  Recomanat  per Sílvia Fernández Fernández de la Biblioteca Tecla Sala de L'Hospitalet de Llobregat per a la Guia dels Drets dels Infants.

  09/11/2022
  Mitjana (0 Vots)
 • El Mur

  Sutcliffe, William

  Barcelona : Fanbooks, 2013

  En Joshua té tretze anys. Viu amb la seva mare i el seu padrastre a Amaria, un poble aïllat al cim d'un turó, on totes les cases són noves. A la ciutat hi ha un mur molt alt, custodiat per soldats, que només es pot creuar a través d'un lloc de control fortificat. A en Joshua li han dit que més enllà del ciment, hi ha un enemic brutal i implacable, i que la paret és l'únic que els manté a ell i a la seva família fora de perill. Un dia, buscant una pilota perduda, en Joshua ensopega amb un túnel que condueix cap a aquest territori prohibit. Ell sap que no tornarà a tenir  una altra oportunitat de veure el que està més enllà de la paret fins que tingui edat suficient per al servei militar, i la possibilitat de resoldre el misteri és massa temptador per resistir-se. Ha sentit un munt d'històries sobre l'altre costat, però res li ha preparat per al que troba ...

  Tot i que es pot començar llegint com una distopia futura, el lector s'adona de seguida que ens trobem davant d'un conflicte real, un mur que separa les vides de germans, que ens parla de l'etern conflicte entre jueus i palestins.

  Aquí tens el primer capítol

   

  09/11/2022
  Mitjana (0 Vots)

Ecologia

 • La Mama se'n va a l'Antàrtida

  Cabré Albós, Anna

  Barcelona : Zahorí Books, març de 2020

  Homeward Bound és un programa global de dones de diversos camps científics que es proposen liderar el canvi cap a un futur més sostenible. El seu objectiu és crear una xarxa de 1000 dones que, al llarg de 10 anys, participin en aquesta iniciativa.

   Anna Cabré, física del clima, oceanògrafa i doctora en cosmologia i astronomia, va participar en la quarta edició del Homeward Bound que va culminar amb una expedició de 21 dies a l’Antàrtida. Però Anna Cabré també és mare i amb aquest llibre va voler explicar als seus fills la seva feina a bord d’un vaixell taronja –junt amb 99 científiques més- solcant el mar gelat de l’Antàrtida per fer del món un lloc més habitable per als animals i per als humans.

  Adequat de 3 a 6 anys.

  15/11/2023
  Mitjana (0 Vots)
 • Historias de ríos

  Knapman, Timothy

  [Zaragoza] : Ideaka Edelvives, [2019]

  Un llibre informatiu il·lustrat per agafar consciència ecològica i social perquè va ser entorn d'un riu on van formar-se les primeres grans civilitzacions.

  La geografia fluvial a través de 5 rius: el Nil, el Mississipi, El Rin, el Yangsté i l’Amazones que ens ajuden a descobrir la riquesa d’ecosistemes del planeta on vivim. L’editorial Ideaka Edelvives ha apostat per encertats desplegables que ens permeten aproximar-nos al riu completament, del naixement a la desembocadura. Mentre gaudim del descens del riu podem conèixer els mites, els usos, la història i les curiositats que l’envolten per arribar a la seva desembocadura una mica més savis del que érem abans de recórrer-lo.

  L’autor, a part d’escriptor, és també dramaturg i compositor. Les il·lustradores són Ashling Lindsay i Irene Montano.

  Un tastet visual

  Web de l'autor

  Adequat de 9 a 10 anys.

  Recomanat per Elisabet Marco de la Biblioteca dels Safareigs de Sabadell

  14/11/2023
  Mitjana (0 Vots)
 • Superherois contra el plàstic

  Dorey, Martin

  Barcelona : Estrella Polar, gener del 2020

  Martin Dorey, autor -entre d'altres- d'aquesta guia pràctica per a nens, és un dels activistes antiplàstic més importants del Regne Unit. Convençut que els petits gestos poden marcar una gran diferència, el 2013/14 va fundar el moviment global #2minutebeachclean per mantenir i netejar les platges entre tots. Seguint la idea dels petits actes col·lectius per aconseguir grans fites, aquest llibre està pensat per tal que els infants siguin també partícips del canvi que hem de fer, com a societat, si volem salvar el futur de la vida a la terra.

  Dorey, de manera informativa i amena, planteja, als més petits, el repte de canviar el món i salvar els oceans en només 2 minuts. Es tracta que, dia a dia, completin 50 missions per ajudar a reduir el plàstic a l'escola, a casa i al seu entorn més proper i convertir-se, d'aquesta manera, en un #superheroien2minuts.

  Més informació a: https://beachclean.net

  Adequat de 6 a 8 anys.

  Recomanat per: Natàlia Domènech Casanova de la Biblioteca La Cooperativa de Centelles

  14/11/2023
  Mitjana (0 Vots)
 • Yovoy

  Díaz, Juan Manuel

  [Sevilla] : Editorial Barrett, noviembre de 2018

  Sota el títol-palíndrom: un món distòpic inundat, on les cases suren ancorades. A les profunditats tot un ecosistema d’animals marins i objectes abandonats. El protagonista inicia un viatge a bord d’una barqueta amb una missió a l’interior.

  Els tons discorren entre sèpies, roses i grisos aportant nostàlgia i tristesa, només un toc de llum: el blanc de la vela i el verd d’un brot.

  Premio Nacional de Ilustración Infantil y Juvenil, Uruguay 2014.

  Així comença
  Web de l’escriptor
  Web de la il·lustradora
  Videoclip del Roger Mas El rei dels Verns

  Adequat de 3 a 6 anys.

  Recomanat per Elisabet Marco de la Biblioteca dels Safareigs de Sabadell

  14/11/2023
  Mitjana (0 Vots)
 • Si avui vens al bosc... :

  Piercey, Rachel

  Valls : Cossetània Edicions, març 2021

  Natura i poesia, una combinació perfecta!

  Si avui vens al bosc és un llibre infantil amb poemes de l’escriptora Rachel Piercey i il·lustracions de Freya Hartas, que fa un bonic recorregut per la natura i els seus canvis durant les diferents estacions de l’any.

  L’Os acompanya el petit lector pel viatge de descoberta de moltes meravelles quotidianes que es poden trobar en un bosc al llarg de l’any, de la primavera a l’hivern: els caus dels animalons, les formes tan diverses de les fulles de les plantes boscanes, la textura de l’escorça dels arbres, els refilets dels ocellets enfilats a les branques, les crisàlides de les papallones...

  Escrit amb llenguatge poètic i il·lustrat amb uns dibuixos preciosos i detallistes, s’acompanya de petits jocs de buscar i trobar que ajuden l’infant a fixar-se en aquells detalls que de vegades no es perceben a simple vista. I de detalls, n’hi ha munt en aquest llibre! Hi ha dibuixades plantes de tota mena: orquídies, didaleres, boga, margaridoies, gallarets i moltes més; també animals diversos: esquirols, mussols, cérvols, formigues, gripaus, mofetes i pica-soques..., la llista és llarga. També hi ha elements del dia a dia que podem trobar a les nostres cases com contes, tassetes de cafè, jocs, instruments musicals, colors per pintar o globus, per exemple. És una delícia anar descobrint tantes i tantes cosetes.

  Un bon llibre per fullejar i mirar; millor si és en companyia per compartir una bona estona.

  Recomanació feta per la Biblioteca de Sant Celoni l'Escorxador

  14/11/2023
  Mitjana (0 Vots)
 • Tresors naturals que hem de protegir

  Alonso, Ana

  Barcelona : Barcanova Editorial, [2022]

  La descoberta d’aquest llibre per a infants ha estat com trobar un tresor; un llibre sorprenent que mostra algunes de les meravelles de la natura que no es poden oblidar de protegir.

  Ana Alonso, l’autora de Tresors naturals que hem de protegir, aporta de cada paratge natural una petita descripció complementada i vinculada per una llegenda, per un animal i una planta característica de l’indret i, d’un cert interès, una breu explicació de l’amenaça o perill del lloc; tanca la informació del tresor natural amb un proverbi del territori.

  Un dels tresors del planeta es troba a Mèxic i és l’arbre del Tule que per abraçar el seu tronc calen unes trenta persones. Diu una llegenda que l’arbre brota del bastó del rei Condoy; la Bromèlia és la planta tropical que pot créixer sobre el Tule i la granota de vidre és l’animal que pot viure sobre l’arbre. Atenció, l’amenaça del Tule recau en la manca de filtracions d’aigua causada per la sobreexplotació del sòl.

  Joies de la natura il·lustrades de la mà de Violeta Monreal, qui convida els éssers humans a recordar les tres lleis bàsiques de la natura: "Ets un convidat: RESPECTA; hi ets de pas: CONSERVA; Escolta la seva veu: CUIDA".

  Un llibre de coneixements perquè la quitxalla viatgi a llocs espectaculars, bonics, profunds, refrescants, fràgils, immensos o inquietants i per no oblidar que hi ha tresors a prop de casa que també s’han de protegir.

  Document recomanat per: Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella

  14/11/2023
  Mitjana (0 Vots)
 • SOS, monstres de veritat amenacen el planeta

  Rohde, Marie G.

  Barcelona : Zahorí Books, octubre de 2019

  Et preocupa l’emergència climàtica, el consum responsable, el medi ambient, la vida als oceans, el benestar animal o fer de les nostres ciutats indrets sostenibles? Zahorí Books crea el Club del Petit Activista!, un espai i una col·lecció de llibres perquè puguis actuar i participar a través de diversos projectes mediambientals a protegir el planeta.

  Monstres de veritat és un llibre informatiu sobre les amenaces que viu actualment la Terra, però a la vegada està presentat com si es tractés d’una enciclopèdia de monstres depredadors que ens assetgen des de les fondàries dels oceans i dins les obscures clavegueres alimentant-se de rots de vaca i plàstic rebutjat.

  Fitxes dels monstres per una fàcil detecció, mapa de perills i escala de desastròmetre per localitzar els problemes, glossari de paraules tècniques que potser desconeixes i un llistat de punts febles de cada monstre per poder-lo combatre. Però aquí no s’acaba, cada monstre ve acompanyat d’una il·lustració inspirada en el folklore i la mitologia fantàstica de diferents cultures que han viscut al llarg de la història de la humanitat.

  Aquest és el primer llibre de la Marie, il·lustradora i dissenyadora. Viu a Barcelona però és sueca i amb aquest llibre ha decidit posar el seu art i la seva imaginació al servei del combat contra el canvi climàtic.

  Web de l'autora

  Adequat de 9 a 10 anys.

  Recomanat per Elisabet Marco de la Biblioteca Els Safareigs de Sabadell.

  09/11/2022
  Mitjana (0 Vots)

Activitats

La Guerra de les campanes

 

La guerra de les campanes

La guerra de les campanes, del llibre de Gianni Rodari Contes per telèfon, de l'editorial Joventut.

Narració de Jordi Folck per a la celebració del Centenari del naixement de Gianni Rodari

 

Més llibres sobre la cultura de la pau

La pau : lectures per a nens i nenes

Les biblioteques públiques de Granollers Can Pedrals, Granollers Roca Umbert i Frederica Montseny de Canovelles han treballat conjuntament per tal d'oferir-vos aquesta guia bibliogràfica sobre la pau adreçada al públic infantil.

Entra a la guia

La Cultura de la pau

La cultura de pau és un conjunt de valors, actituds i comportaments que reflecteixen el respecte a la vida, a l’ésser humà i a la seva dignitat i que posen en primer pla als drets humans, el rebuig a la violència i a la llibertat, justícia, solidaritat i tolerància...

Mira la resta de l'article

Dues figures importants per la pau

Malala Yousafzai

La Malala és una jove molt valenta que va néixer a Mingora (Paquistan), i sempre li ha agradat molt anar a l'escola per aprendre moltes coses.

Nelson Mandela

Nelson Mandela va ser tot un líder dels drets civils al seu país, a Sudàfrica

Ara els pots conèixer millor en aquest apartat de l'especial de l'art de la política

Fons Solidari Ezequiel Martín

Fons Solidari Ezequiel Martín de la Biblioteca Can Mulà de Mollet del Vallès amb més de 300 documents sobre la pau, la solidaritat, la cooperació i els drets humans.

Joan Gomis

Més de 5.000 documents sobre drets humans, cooperació al desenvolupament, educació per la pau, foment del diàleg intercultural i conseqüències socials del model actual de globalització.

Entra al fons

Energia neta i asequible

 

Aquest objectiu vol garantir que totes les persones tinguin accés universal a l’energia neta, assequible, fiable i moderna. També per lluitar contra el canvi climàtic, s’haurà d’augmentar la proporció d’energies renovables, l’eficiència energètica i així reduir les emissions de CO₂.

Llibres salats de consciència ambiental

En aquesta guia us presentem llibres de coneixement sobre els oceans, la biodiversitat marina i mediambientals i activisme mediambiental, obres d’imaginació que fan més entenedores les conseqüències del canvi climàtic i on el mar té un paper rellevant per al nostre imaginari, costums i cultura.

Entra a la guia

Energies renovables

L'energia renovable és el conjunt de fonts d'energia que periòdicament es troben a disposició dels humans i que aquests són capaços de transformar en energia útil.  Alguns exemples en són l'escalfor solar, el vent, les marees i l'escalfor dins de la terra.

Vols conèixer millor l'energia sostenible? 

Nomes tenim un planeta

El canvi climàtic és una modificació del clima causada per l’augment de les emissions antròpiques de gasos amb efecte d’hivernacle. Per fer entenedor aquest concepte als més petits a continuació trobareu un recull de documents tant d'imaginació com de coneixements que us ajudaran en aquest propòsit.

Entra a la guia: Només tenim UN planeta: El canvi climàtic