Guía de lectura

Contes pels nostres drets

Contes pels nostres drets

Us volem presentar uns contes molt especials... Amaguen històries d'allò més sorprenents! algunes de ben divertides i altres de més tristes, però totes ens ensenyaran a reconèixer els nostres drets!

Investiga i tria el llibre o llibres que més t'agradin en funció de la teva edat.

Fecha de creación: 21/10/2014

Última actualización: 08/11/2021

Pau


 Salva't Elies!
Salva't Elies!
Brami, Elisabeth , Jeunet, Bernard  
Pontevedra : Kalandraka, 2006

El protagonista d'aquest relat ambientat a França és un nen de set anys a qui els seus pares deixen a la cura d'uns grangers per protegir-lo de la persecució que pateixen els jueus durant la II Guerra Mundial. Amb altra identitat i una família postissa, Elías afronta la infantesa, amb força i valentia, però també por i desconfiança perquè en descobreixin la veritat ... 

7-10 anys

 L'Enemic
L'Enemic
Calì, Davide , Bloch, Serge  
Barcelona : Takatuka, 2008

Dos soldats enemics s'amaguen dins de dues trinxeres separades per uns quants metres de distància. I un d'ells reflexiona sobre l'altre. Com deu ser? Té por? Troba a faltar la seva família? L'altre té la culpa de tot. L'altre és el dolent. 

 Començar
Començar
Carballeira, Paula , Danowski, Sonja  
Barcelona, [etc.] : Hipòtesi, [etc.], 2012

Una petita història per explicar una gran lluita. La lluita que nens i nenes de tot el món que han patit una guerra, comencen un dia per tornar a començar. Tot pot començar amb un petit somriure, un simple joc però un cop ha començat, ja no hi ha qui la pari. Lluitar per tornar a començar.

 El Somni de l'Amina
El Somni de l'Amina
Gasol, Anna , Cabassa, Mariona  
Barcelona : Baula, 2009

En un país llunyà on hi ha una guerra, una mare i una filla estan soles a casa. La filla, l'Amina, explica a la mare els seus desigs: caminar i jugar pels carrers, anar a l'escola cada dia sense por, viure com els nens i nenes de pobles i ciutats sense guerres. Té una idea perquè no hi hagi més guerres, però primer de tot necessita plantar un jardí amb tota mena de flors.

3-6 anys

 Espurna blanca
Espurna blanca
Larreula, Enric , Rodríguez, Leonardo , Rodríguez, Leonardo  
Barcelona : Baula, 2016

Espurna Blanca vol ser més que un conte. En realitat és un simbol, és un desig, és un anhel.... També és la por contra l'imcomprensible, el desconcert contra l'abús de poder. Però de ben segur que també és una esperança, i és una voluntad de justícia, i és la fraternitat entre els humans, i també entre els humans i les bèsties... és un cant a la PAU.

A partir de 9 anys.

 Amina
Amina
Lucena, Marta , Ramos, Laura  
Barcelona : Descontrol, 2017

Amina, amb la tendresa d’un infant i la duresa d’un adult, ens transporta a la crua realitat de milers de persones que cada dia es veuen obligades a marxar de casa seva fruit de situacions injustes i diverses.

A partir de 6 anys

 Negros y blancos
Negros y blancos
MacKee, David  
Madrid : Altea, 1985

Fa molt de temps, tots els elefants eren blancs o negres, aviat es van començar a odiar i la guerra va esclatar. 

3-6 anys

 Los Distintos
Los Distintos
Montañés, Mónica , Sánchez Gómez, Eva  
Barcelona : Ediciones Ekaré, 2020

Dos nens que viuen mentre es desenvolupa la Guerra Civil a Espanya. Són diferents entre ells peró sobretot tots dos són diferents a la resta.

A partir de 9 anys.

 Corre, noi, corre!
Corre, noi, corre!
Orlev, Uri  
Madrid [etc.] : Alfaguara [etc.], 2002

Srulik és un nen jueu de vuit anys que es queda sol, sense família, i ha de fer les coses més increïbles per a sobreviure. Vagant per boscos i pobles dels voltants de Varsòvia durant l'ocupació alemanya, es veurà embolicat en les més sorprenents aventures, plenes de perills, de sentiment i de coratge.

11-14 anys

 El Llibre de la pau
El Llibre de la pau
Parr, Todd  
Barcelona : Serres, 2005

Si obres aquest llibre llegiràs moltes coses sobre la pau: ajudar, pensar en els altres, fer nous amics, ser respectuós amb els altres i amb la natura, etc.. 

3-6 anys

 Fill de rojo
Fill de rojo
Portell Rifà, Joan , Blanch, Ignasi  
Barcelona : Tantàgora, 2007

Sabeu que va passar a la Guerra Civil? Aquest relat narra algun dels fets que van passar i que no hauríem d'oblidar per a que no es torni a repetir mai més. 

7-10 anys

 Les Botes del general
Les Botes del general
Ramón, Elisa , Rovira, Francesc  
Sabadell : Edicions del Pirata, febrer de 2021

Als soldats i a les botes del general, la guerra no els agrada gens; de fet, el general no els agrada gens, ni l'olor de pólvora, ni els xiulets de les bales, ni... Llavors, què hi fan allà?

A partir de 6 anys.

 Conte de riure, conte de plorar
Conte de riure, conte de plorar
Sennell, Joles , Vila Delclòs, Jordi  
Barcelona : Cruïlla, 2003

En Noh i en Var són dos germans plens d'alegria i els agrada que tots els nens i nenes també ho estiguin, per això fan de pallassos al circ. Amb el seu circ de l'alegria recorren pobles i ciutats fent riure tothom. Fins que un dia van a actuar a un país on hi ha guerra i la seva alegria es transforma en tristesa… 

7-10 anys

 Tinc dret a ser nen
Tinc dret a ser nen
Serres, Alain , Fronty, Aurélia  
Barcelona : Blume, 2010

Vols conèixer els teus drets? nens i nenes d'arreu del món reciten i ens expliquen els seus drets de manera poètica i amb unes il·lustracions molt significatives. 

7-10 anys

 Hi ha guerra
Hi ha guerra
Sharafeddine, Fatima , Dubois, Claude K.  
Barcelona : Cruïlla, 2008

A la ciutat on viu la nena protagonista d'aquest llibre, hi ha guerra. Què vol dir, això? Quina diferència hi ha, quan hi ha guerra de quan no n'hi ha? 

3-6 anys

 El Soldat i la nena
El Soldat i la nena
Sierra i Fabra, Jordi  
Barcelona : Destino, 2003

En una guerra un soldat està a punt de morir quan se li apareix una nena amb un ram de flors. Aquesta nena l'acompanyarà a veure qui és el seu enemic i qui és el responsable d'aquesta guerra.

Molts anys després la nena tornarà a aparèixer quan el soldat ja és avi i ha lluitat tota la seva vida en una guerra molt diferent, una guerra a favor de la pau, la tolerància, el respecte i per mostrar les mentides de les guerres.

 Hay sitio para todos
Hay sitio para todos
Teymorian, Anahita  
[Madrid] : Lata de Sal, 2019

Si en el mar caben les balenes, al cel tots els ocells... per què els humans es barallen per qualsevol espai per petit, gran o estrany que sigui?

Volver al inicio