Guía de lectura
Dieta mediterrània
La dieta mediterrània ha esdevingut un model alimentari sostenible i de qualitat. Des de fa segles els països mediterranis basen la seva alimentació en el consum de: verdures, llegums, fruites, peix i oli d'oliva com a greix essencial, alguns especialistes també inclouen el vi. Es valora tant la qualitat i varietat dels ingredients, com la senzilla forma de cuinar-los.
Les virtuts d'aquesta dieta han estat constatades científicament, i els beneficis derivats del seu consum moderat son destacables: eviten malalties cardiovasculars, alguns tipus de càncer i altres patologies.
Als països mediterranis de l'Àfrica del Nord i el Pròxim Orient la dieta varia degut a les prohibicions de les religions, Islam i Judaisme. Aquestes cuines han incorporat influències provinents de l'Àsia Central i de l'Índia, concretament espècies i condiments.
Va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco l'any 2010.
Fecha de creación: 23/11/2011
Última actualización: 20/06/2024
Secciones de la guía
General
Seixanta receptes del nord al sud del Mediterrani on es presenta les similituds i diferències entre aquestes cuines. A través de les preparacions típiques d'ambdues ribes, des dels entremesos variats fins al cafè àrab, turc o grec; sense oblidar les begudes alcohòliques i els tabús alimentaris de jueus, cristians i musulmans.
Cuina marinera és un llibre de receptes autèntiques de mariners i gent de mar, que Quim i Manel Marquès ens presenten acompanyades d'alternatives més «assequibles» per a les cuines i mercats d'avui dia. Receptes poc conegudes de la costa mediterrània acompanyades de curiositats històriques al voltant del món de la pesca (ingredients, estris de pesca, dites populars).
Una guia útil per al viatger que va pel nostre país i està interessat pel món de l'alimentació de qualitat, els vins i la restauració.
Una antologia de les receptes de Apicio, seleccionades pel professor Attilio A. Del Re, i ordenades en moderns menús, amb un plantejament nou: s'inclouen les receptes originals llatines i la seva traducció, però també s'adapten a la cuina actual, substituint els ingredients difícils de trobar per uns altres a l'abast de tots.
L'estudi de l'alimentació en l'antiga Grècia posa davant els nostres ulls les arrels de la famosa dieta mediterrània. A través dels textos coneixem què menjaven i com ho preparaven, però també el valor simbòlic que donaven als aliments, el que ens acosta així a la seva particular visió del món, on es troba la base de tota la cultura occidental.
Aquesta és la cuina de la qual mai no s'ha dit res. Hi ha una gran quantitat de llibres que acaben explicant la recepta amb: ‘... ara poseu-hi la picada'. I es queden tan amples!. En la cuina d'aquest país la picada és un element essencial, que dóna personalitat al plat, l'omple d'aroma i ens diferencia de tantes altres cuines escampades pel globus terraqui.
Vint capítols de deu minuts per descobrir tots els productes que constitueixen la riquesa de la cuina de Catalunya. A casa nostra, també podem pretendre produir productes d'alta qualitat. En tot cas, un document a mirar només abans de menjar; si no tindreu ganes d'anar a cuinar a corre-cuita ja que cada capítol conté una petita recepta.
Un llibre amb receptes cuites a foc lent durant els 25 anys d'alimentació vegetariana de l'Àngels i l'Isidre. Una invitació al plaer de menjar respectant la salut del nostres cos i la del planeta. Una invitació a gaudir de la cuina mediterrània, la nostra, la de sempre, la de casa, i també la d'altres ribes germanes de la mar Mediterrània.
A mode de fil conductor, es distingeix vuit grans revolucions en la història del menjar, des que l'aparició de la cuina, passant per la invenció de l'agricultura i la industrialització. Un recorregut absorbent per un dels temes constants de la història humana.
Aquesta mataronina és coneguda pels seus llibres: La cuina de l'Àvia Remei (2001) i Plats i secrets de l'Àvia Remei (2003), i Àvia Remei, vull cuinar (2004). També ha contribuït a la seva popularitat la participació en diversos programes de ràdio i televisió.
Rescata les receptes originals dels menjars mediterranis més tradicionals.
És prou sabut que els pomers es cultiven en regions temperades de tot el món i són l'arbre fruiter més conreat. Existeixen més de dues mil varietats diferents; solament a la regió del Montseny, els botànics tenen inventariades més de dues-centes varietats, que avui desafortunadament estan en vies de desaparició.
Engloba la gastronomia de tints mediterranis amb la cultura del vi, tan present i essencial en tots els països banyats per aquest mar. El resultat és un llibre original, tant pel seu plantejament com pel seu desenvolupament, que inclou interessants receptes majoritàriament d'origen francès i informació essencial sobre el vi.
Les amanides poden donar encant a tots els nostres àpats. Són una de les riqueses de l'entorn mediterrani.. Crues o cuites, fredes o tèbies, compostes de verdura o riques en carn o en peix, també tenen el seu lloc en qualsevol estació de l'any. Especialitats de casa nostra i dels nostres veïns, secrets del mític Orient i creacions inèdites.
Recorregut de l'oli al llarg de la història i la seva importància en la dieta mediterrània.
Introducció en les interioritats de cada plat, la seva història, el valor dels productes que han enriquit la cultura culinària i que s'han convertit en ingredients indispensables en la història de la cuina.