Los bibliotecarios recomiendan
-
Lectura i discapacitat
Barcelona : Publicacions de l'Abadia de Montserrat, setembre de 2019
Llegir ens aporta grans beneficis. I el millor de tot és que no hi ha contraindicacions, tot el contrari, ja que diversos estudis científics avalen que llegir allarga la vida.
Lectura i Discapacitat: què, qui i com és un manual per entendre què és la discapacitat, quines són les necessitats lectores per aquests infants amb discapacitat i com podem normalitzar-la a través dels recursos existents.
El llibre ens mostra quins són els beneficis de la lectura per al desenvolupament personal d’aquests infants, quines són les necessitats lectores segons el tipus de discapacitat, els tipus d’adaptacions que ens podem trobar a les obres en referència al text, àudio o imatge i com podem normalitzar la discapacitat a través dels contes.
Un recurs essencial per a tots aquells professionals prescriptors de lectura, mestres i famílies amb un infant amb discapacitat.
Susana Peix és bibliotecària especialitzada en literatura infantil i forma part del projecte Biblioteques inclusives .
Més informació:
Recomanat per: Ariadna Esmarats. Biblioteca Joan Triadú de Vic
-
Vivim en una societat amb un ritme frenètic i trobar moments de pausa i reflexió costa molt. Aquesta sensació de viure accelerats, de falta d’hores i d’estrès no és només una qüestió de la vida adulta sinó que molts infants, degut al seu dia a dia, també es troben amb aquestes sensacions i els és molt difícil gestionar-les. Per aquest motiu, cada vegada més centres educatius incorporen la pràctica del ioga entre els seus alumnes per tal de fomentar la concentració, l’atenció i la gestió de les emocions.
La Cristina Brondo és una reconeguda actriu de pel·lícules i sèries de TV. Va començar a practicar ioga per apaivagar l’estrès diari i hi va trobar “un salvavides per a aquests oceans d’emocions i de sensacions que de vegades no són de gaire bon pair”. Al néixer la seva filla es va introduir al món del ioga infantil i es va formar com a instructora d’aquesta disciplina, de la qual ara n’és professora i divulgadora.
El ioga és una disciplina que permet assolir un equilibri entre cos, ment i la gestió de les emocions. De fet el significat de la mateixa paraula ja ens ho transmet: “unió”.
Pekeyoguis: practica ioga en família és una guia per a aquelles famílies que vulguin practicar ioga a casa i gaudir de l’esport en família. És un llibre del tot didàctic en què ens explica què és el ioga, com es fa una sessió de ioga i què necessites per dur a terme aquesta pràctica. En els següents capítols va mostrant molt explícitament en què consisteix una classe de ioga i totes les pràctiques que es van realitzant des de l’inici fins el final: des de prendre consciencia de l’ara i aquí fins a l’abraçada de comiat.
Amb fotografies de color dels diferents exercicis i links a vídeos en exclusiva és un llibre ideal per introduir-nos al ioga en família, crear un vincle especial amb els fills i passar temps de qualitat amb ells.A les Biblioteques trobaràs:
Ioga per a infantsMés informació:
Canal Yotube de la Cristina BrondoRecomanat per: Biblioteca Pilarin Bayés de Vic
-
Des de la graderia : el llibre per als que tenen nens i nenes que fan esport
Vic : Eumo Editorial, setembre de 2020
La pràctica de l’esport és important a totes les edats, també durant la infantesa, ja que aporta molts beneficis que van més enllà de la salut física. Ens ajuda a socialitzar-nos, a treballar en equip, a aprendre a gestionar el fracàs i l’èxit... Però, com triar l’esport més indicat per als més menuts?
Albert Juncà, Joan Arumí i Gil Pla, companys al Departament de Ciències de l’Activitat Física de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, han unit la seva expertesa per elaborar una obra dirigida a famílies, clubs esportius i entrenadors amb l’objectiu d’orientar la seva relació amb l’esport i els infants.
Els autors intenten donar resposta a preguntes que segur que a molts pares i mares els han passat pel cap: què hem de fer els pares a les graderies? A quin esport hem d’apuntar els fills? Seran bons? Amb un llenguatge planer i anècdotes reals, el llibre ofereix criteris per orientar les decisions de famílies i professionals amb relació a la pràctica esportiva dels més menuts. L’obra posa èmfasi en la importància de l’esport per al creixement dels infants, on també s’han d’involucrar els clubs esportius i les famílies.
Més informació:
Recomanat per Roser Fortuny Valdivielso de la Biblioteca Municipal l'Ateneu d'Esparreguera.
-
La Magia de los niños : guía práctica para educar en la vida real
[Bilbao] : Desclée De Brouwer, [2022]
Un llibre ple de màgia dirigit a un públic adult. Creat amb una prosa senzilla, amena i de fàcil lectura on trobarem una sèrie de consells de com podem educar els nostres fills/es. L’escriptora, Gemma Díaz, amb objectivitat i sense imposar res tracta diferents temàtiques. Per exemple, que experimenta un fill davant certes circumstàncies, com superar moments estressants per part dels pares i els infants, com resoldre conflictes, quines tècniques de relaxació són les més adients en cada cas, els sentiments i gestió d’emocions, caràcters, temperaments, maneres de fer i com arribar al moment de benestar.
Adequat per a pares i mares.
Recomanat per Carme Sanuy de la Biblioteca Central de Terrassa
-
Pero ¿qué te pasa? : diez claves para entender la adolescencia en positivo
Barcelona : Planeta, enero de 2021
Què fa tot el dia amb el mòbil tancat a la vostra habitació? Ara per què plora, si fa un moment estava alegre? Per què no m'explica res? Per què em parla així?
Molts pares i mares associem la paraula adolescència amb conceptes com conflicte, rebel·lia i inseguretat. Quan sorgeix un problema amb el nostre fill o filla, és important entendre que la seva conducta sol ser un senyal d'alerta i que gairebé mai no es produeix per una sola causa. L'adolescent forma part d'un sistema complex, la família, i cal que tots els membres ens impliquem en la tasca de comprendre què està passant. Només així podem aconseguir una convivència sana.
Aquest llibre posa sobre la taula alguns dels problemes més comuns que afrontem com a pares davant del pas dels nostres fills per l'adolescència i revela conceptes clau que ens ajudaran a veure aquesta etapa des d'un nou prisma. És possible viure l'adolescència com una experiència constructiva, positiva i enriquidora per a tothom.
Una mirada positiva i rigorosa a una de les etapes més crucials en el desenvolupament dels nostres fills i filles.
Adequat per a pares i mares.
Recomanat per Cristina Sánchez Amaya de la Biblioteca Josep Roca i Bros d'Abrera
-
Plans eco en família
Barcelona : Editorial Mediterrànea, febrer de 2021
Aquest llibre recull moltes idees per a experimentar, crear i compartir experiències i coneixement en família. Es tracta d’un manual de propostes ben diverses per a poder gaudir amb calma, sense presses i posant atenció plena i conscient en el nostre entorn més immediat. Si observem de forma activa l’espai que ens envolta hi podrem trobar moltes propostes engrescadores que la natura ens ofereix cada dia.
Tornar als sentits com a forma primària de comunicació i relació entre les persones, aprendre a tenir paciència sense deixar de ser atrevits, entendre que l’avorriment és una oportunitat per a descobrir.
Ens agrada molt aquest llibre ja que recull plans i activitats senzilles, que no requereixen gaire material i que ens conviden a fomentar una mirada més sostenible vers el nostre entorn.
Adequat per a pares i mares.
Recomanat per Gemma Artigas Torrent de la Biblioteca Antoni Comas de Mataró
-
Educa bonito : educación positiva para crecer desde el cariño y el respeto mutuo
[Barcelona] : Vergara, septiembre de 2020
L'objectiu d'aquest llibre tan personal és donar a conèixer què és i com s'aplica la Disciplina Positiva -des de la íntima experiència de l'autora i la seva acreditada professionalitat-, facilitar les seves eines, relacionar-la amb l'educació dels nens i també contribuir a la seva posada en pràctica.
Més de trenta anys de trajectòria avalen aquesta metodologia basada en una educació a llarg termini, que defensa l'equilibri entre la fermesa i l'afecte per oferir estabilitat als nostres fills mentre els preparem per a la vida, a el temps que potencia les seves capacitats i fomenta en ells valors fonamentals per aprendre a viure en societat.
Adequat per a pares i mares.
Recomanat per Cristina Sánchez de la Bib. Josep Roca i Bros d'Abrera
-
Ni rosa ni azul : pautas para educar en igualdad
Pozuelo de Alarcón, Madrid : Editorial Sentir, [2021]
Heu pensat que el món segueix sense ser igual per a les nenes que per als nens, que les dones segueixen sense tenir les mateixes oportunitats que els homes?
Com a pares, mares, educadors, professionals de l'àmbit de la infància no podem obviar aquest fet si volem educar adequadament els qui seran els homes i les dones del demà. Avui dia, per a les nenes continua sent més difícil construir una autoestima forta i els nens segueixen trobant molts obstacles per poder expressar obertament les seves emocions, per viure sense haver de fer-se els durs.
Sens dubte, s'han aconseguit grans avenços en matèria d'igualtat, però aquesta igualtat encara no és plena, com demostren les alarmants xifres d'homes que maltracten les seves parelles en les relacions afectives, la discriminació salarial, l'atur femení o el major temps que les dones dediquen a cura de la llar en relació amb els homes.
Aquest llibre és una eina útil i molt pràctica per, primer, entendre perquè segueix existint la desigualtat i, segon, dur a terme aquesta educació igualitària que acabi amb ella. És hora de deixar d'educar nens i nenes per educar persones, i és a la nostra mà.
Adequat per a pares i mares.
Recomanat per Cristina Sánchez Amaya de la Bib. Josep Roca i Bros d'Abrera
-
Habla con ellos de sexualidad
Barcelona : Lunwerg Editores, septiembre 2019
Tenim a les nostres una eina per vèncer les pors i els prejudicis, buscar les nostres pròpies respostes sobre com viure una vida sexual plena i acompanyar les noves generacions perquè puguin fer el mateix. Tant adults com adolescents tenen aquí una ocasió per superar junts els seus dubtes. Els farà adonar-se que la comunicació és clau per viure el sexe des de l'assertivitat i la salut.
Cadascú pot començar per un dels dos extrems de el llibre, trobar-se al centre i investigar l'altra part per conèixer les inquietuds alienes i les compartides. Al llarg del camí descobriran:
* Perquè l'educació sexual comença abans de néixer
* Com influeix l'entorn en la sexualitat en cada etapa de la vida
* Què tenen a veure sexe i emocions
* Com prevenir el sexisme i els abusosAdequat per a pares i mares.
Recomanat per Cristina Sánchez amaya de la Biblioteca Josep Roca i Bros d'Abrera
-
El Libro de la disciplina suave : cómo criar niños cooperativos, educados y serviciales
Rubí : Ediciones Obelisco, febrero de 2020
Vols criar un nen feliç i amb un bon comportament, però creus que les formes comunes de disciplina utilitzades actualment, que se centren en recompensar, excloure o castigar els nens, no funcionen en la teva família?
En aquest llibre l’autora desacredita moltes creences habituals sobre el càstig i la motivació, i proporciona un enfocament alternatiu que us empoderarà per disciplinar al vostre fill d’una forma eficaç i amb respecte. La disciplina suau comporta entendre els infants, tenir expectatives realistes sobre ells i respondre de manera adequada al seu mal comportament. Es centra en ensenyar i aprendre, no en el càstig ni les recompenses.
Amb un estil pràctic trobarem solucions per afrontar les dificultats més comuns en la disciplina, amb consells apropiats per a un ampli espectre d'edats, des que el nen és un nadó fins l’adolescència.