Itinerari de La Fontaine

Aquest és un petit recorregut per diferents llibres destinats a infants i joves on els animals són protagonistes. No estan tots. Això seria impossible, atès que els animals formen part de la literatura infantil des dels seus orígens i hi ha moltíssims títols. En aquest itinerari trobem moltes faules, però també contes amb animals com a protagonistes. La tria respon a mostrar la diversitat d’històries d’animals, a través d’autors i autores rellevants de la literatura infantil. I vol ser també una mescla entre obres clàssiques, clàssics contemporanis i novetats. Hem donat preeminència a obres de gran qualitat literària i que juguen, de formes diverses, amb el caràcter moral de les faules. En aquest sentit, es tracta d’obres que més que interessar-se per oferir veritats absolutes, fan possible reflexions al voltant de grans qüestions com la identitat, la migració, la llibertat, la diversitat, l’exclusió, etc. gràcies a les veus i animals.

Hem decidit ordenar les obres no per data de l’edició actual sinó per la data de la primera publicació en el seu idioma original. Sovint van arribar al nostre país més tard. Aquesta mirada històrica ens permet veure com la literatura infantil ha estat sempre molt interessada per obres que amb un gran poder literari, ajuden els infants a detenir la mirada en grans temes com la justícia, la normalitat, la quotidianitat, etc. des de punts de vista i estils variats, que van des de l’humor més hilarant fins a la reflexió nostàlgica.

Dintre d’aquesta aproximació històrica ens trobem obres tan rellevants com El llibre de la selva de Kypling o Les històries de Winny de Puh (considerat un dels 4 clàssics infantils per excel·lència juntament amb Peter Pan i Wendy, Alícia al país de Meravelles i El viento entre los sauces), Babar (considerat un dels primers àlbums il·lustrats), Ferdinando o Leocadio (dues mirades irreverents sobre la no violència) i autors o autores que han marcat la historia de la literatura recent com Beatrix Potter, André François, Jutta Bauer, Wolf Erlbruch, Beatrice Rodríguez o Shaun Tan, entre molts d’altres.

Tot i que hi ha molts llibres il·lustrats i àlbums (per la seva rellevància en la literatura infantil actual) hem tractat de fer una tria variada on aquests es mesclen amb novel·les, relats, compilacions de contes i còmics. Hi ha propostes rimades i escrites en vers i d’altres escrites en prosa, per tal de mostrar la diversitat de les formes de narrar faules i ressenyar les clucades d’ullet i homenatges a l’estil de La Fontaine i a la seva màxima «d’educar gaudint del plaer estètic».

Hi ha certs autors i autores que tenen molts més altres llibres d’animals, però no hem volgut saturar amb títols d’una mateixa autoria. La tria, en aquest cas, ha respost a diferents aspectes: per exemple en alguns casos hem decidit triar el primer llibre destinat als infants que van escriure (és el cas de Leocadio d’en Silverstein), en d’altres a algunes de les obres literàriament més interessants (és el cas de l’Artur i la Clementina, de l’Adela Turin i Nella Bosnia) i en d’altres, en base a algunes de les obres menys conegudes, més originals o surrealistes (com en el cas de Sendak o de Lobel). Incitem però, a la lectura de les altres obres d’animals d’aquestos autors, donada la seva rellevància literària en la història de literatura per a infants.

Aquest recorregut es pot veure doncs, com un punt de partida des d’on estirar i trobar altres obres i autors i autores.

Itinerari proposat per Anna Juan Cantavella

Recull de faules

Faules publicades durant el segle XIX

Faules publicades durant el segle XX

Faules publicades durant el segle XXI

 

 

          

 

Ves a la plana principal de l'especial de La Fontaine i les faules