Listador de contenidos web

 • Podries

  Podries

  Raspall, Joana,

  Barcelona : Takatuka, 2017

  Podries és un poema il·lustrat, que parla dels refugiats.

  T'has parat mai a pensar que el color de la pell, la llengua, el menjar, la roba, els jocs... tot plegat no és més que una simple coincidència?

  Que tot podria ser diferent si haguéssis nascut en un altre lloc?

  Podries viure millor o pitjor, podries ser més o menys feliç del que ets, però tot i així, seguiries sent el mateix. Una persona.

  Podries és una preciosa poesia de Joana Raspall publicada l’any 1998 dins el recull Com el plomissol.

  Malgrat la distància en el temps, el tema que toca és tristament actual. Els refugiats. Tots aquests nens i nenes que han hagut de deixar enrere les seves cases forçosament. I encara més enllà, parla de la casualitat, del destí, de la felicitat i de la solidaritat. Aquests valors que tanta falta fan avui dia. I com sempre, la gran virtut de l’enyorada la poetessa, ho sabia fer amb un llenguatge senzill i proper, entenedor i bonic.

  Les il·lustracions de l’Ignasi, treballades amb la tècnica de la serigrafia, són d’una bellesa plàstica exquisida. El seu domini de les ombres em meravella. L’expressivitat de la qual aconsegueix dotar els personatges, tant en l’alegria com en la por, és sensacional.

  Un àlbum ple de color, que ha sabut copsar el to d’aquests versos tan especials i que es presenta en una edició magnífica que el converteix, en un títol ideal per regalar, però sobretot, en un llibre per llegir, compartir i conversar plegats, petits i grans.

  Adequat de 9 a 10 anys

  Recomanat per Sílvia Cantos Bastida de la Bib. Ernest Lluch Martín de Vilassar de Mar.

  20/06/2022
  Mitjana (0 Vots)
 • Plouen poemes

  Plouen poemes!

  Vic: Eumo, 2017

  Aquesta antologia, amb poemes de diferents autors catalans, s’estructura en vuit capítols cadascun amb un tema com a eix vertebrador. Així, trobarem poemes dedicats als animals, a les estacions, a les emocions, als jocs de llengua, a les cançons i festes tradicionals...

  La selecció ha estat a cura de tres mestres apassionades de la poesia, Vanesa Amat Castells, M. Carme Bernal Creus i Isabel Muntañá Salarich. Tal com indiquen al pròleg del llibre, “Plouen poemes!” és una expressió de joia i sorpresa com la que senten els nens i nenes quan llegeixen, escolten o reciten paraules organitzades en poesia (...) són com la pluja que, quan cau harmònica i constant, amara el paisatge i el torna nou".

  És un llibre per gaudir de la poesia, amb calma, acompanyant els nostres infants en la lectura d’autors que formen part del nostre llegat cultural. Però també us trobareu amb la sorpresa de la participació d’algun petit poeta. Les il·lustracions de Morad Abselam acompanyen els poemes fent d’aquest llibre un autèntic delit pels sentits.

  El rellotge

  El rellotge corre, corre
  i no es mou del mateix lloc.
  Una busca va de pressa,
  l’altra gira a poc a poc.
  La llarga diu a la curta:
  -Au!, que no m’atraparàs!
  La petita no s’immuta
  i va seguint el seu pas;
  que tant si corre com no,
  que tant si riu com si plora,
  ella sap que arribaran
  justes a la mateixa hora!

  Joana Raspall

  Recomanat per Núria Cañadas de la Bib. de Viladecans.

  18/03/2022
  Mitjana (0 Vots)
 • Exploradors al poema

  Exploradors, al poema!

  Pedrals, Josep

  Barcelona : Estrella Polar, 2014

  Si t’agrada la poesia i voldries portar-la a l’institut o la biblioteca i no saps com començar, aquest és el teu llibre. Josep Pedrals, un poeta savi i juganer com n’hi ha pocs, ha escrit un llibre que té una mica de manual d’escriptura, de poemari, de llibre d’exercicis i de bogeria poètica.

  Al llarg de divuit capítols, l’autor ens planteja diferents maneres d’apropar-nos a la poesia i ens proposa un seguit d’exercicis per perdre la por i atrevir-nos a jugar amb les metàfores, les imatges, els signes ortogràfics, nous significats...

  Qui s’anima a jugar?

  Tenim un argot propi? Què fer quan ens ataca la inspiració? Podem mirar amb distància allò que hem escrit nosaltres? Ets capaç d’escriure copiant la manera que parla, per exemple, un avi?

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per Glòria Gorchs de la Biblioteca Roca Umbert de Granollers

  18/03/2022
  Mitjana (0 Vots)
 • De poetes cançonetes

  De poetes, cançonetes

  Xuclà, Toni

  Sabadell : Picap, DL 2016

  Recull de cançons infantils compostes per Toni Xuclà, amb poemes originals que tenen com a objectiu sembrar la llavor de la poesia d’autors com: la Joana Raspall, la Lola Casas, Miquel Martí i Pol, Núria Albert i d’altres poetes del nostre país. Les lletres són molt fàcils de recordar ja que parlen de coses i situacions de la vida diària de cadascun de nosaltres. Hem de destacar que els temes estan interpretats per reconeguts cantants dels panorama musical català, sensibilitzats pel món dels infants.

  Recomanat per Mercè Bercero Margalef. Bib. de Viladecans.

  17/03/2022
  Mitjana (0 Vots)
 • Poemes dibuixats

  Poemes dibuixats

  Ginesta, Montse

  Barcelona : Baula, 2014

  Una boca voladora, un caramel de maduixa i nata, les ulleres interestel·lars de la lluna o el gua de mida gegantina de la senyora Clementina, un ou, una medusa o un fanal, aquests són alguns dels protagonistes dels 14 poemes que Montse Ginesta ens ofereix en aquest meravellós llibre on la cal·ligrafia i les paraules juguen amb les imatges per oferir-nos bells i artístics cal·ligrames. 

  Montse Ginesta a escrit i dibuixat 14 cal·ligrames per a petits lectors curiosos i atrevits, molt divertits, tendres i amb humor, que seran una delícia per a tota la família.

  No us el perdeu!

  Adequat de 6 a 8 anys.

  Recomanat per Marta Nuet Blanch. Bib de La Roca del Vallès.

  17/03/2022
  Mitjana (0 Vots)
 • 1,2,3 pica bressola

  1, 2, 3...pica bressola

  [Barcelona] : Discmedi, DL 2012

  Un recull de 25 cançons populars i algun poema, versionades per un munt d'artistes coneguts!
  Podeu trobar continguts addicionals al web de l'espai bressola : contes, vídeos, propostes didàctiques... per a les famílies i mestres.
  El projecte, promogut pels Amics de la Bressola, compta amb la col·laboració d'artistes dels Països Catalans que donen suport a les Escoles Associatives de la Catalunya Nord, que tenen l'objectiu de ser escoles modernes i, a més, recuperar la llengua i la cultura catalanes.

  Més informació

  Recomanat per Febe Mendoza Méndez. Biblioteca Marc de Vilalba de Cardedeu

  17/03/2022
  Mitjana (0 Vots)
 • La rateta i el gat burleta

  La Rateta i el gat burleta

  Donat, Marc

  Barcelona : Cruïlla, 2013

  Tothom coneix la història de la rateta que escombrava l'escaleta. I és cert que molts els autors han recreat el conte, inventant nous personatges o imaginant finals alternatius.

  Però de totes maneres, us recomanem molt i molt aquesta versió que, de fet, és força fidel a la història original. Primer, perquè el text està escrit en vers i segon, perquè les il·lustracions són realment divertides.

  Adequat de 6 a 8 anys.

  Recomanat per Glòria Gorchs Portero de la Biblioteca Roca Umbert de Granollers.

  17/03/2022
  Mitjana (0 Vots)
 • Ovejita dame lana

  Ovejita, dame lana

  Martins, Isabel Minhós

  Sevilla : Kalandraka, cop. 2010

  "-Ovejita, dame lana. - ¿Para qué quieres mi lana? - Para hacerme un jersey y estar siempre calentito. Si me tapo la barriga un buen catarro me evito".

  Així comença aquesta divertida història narrada amb rima i amb estructura circular i repetitiva. Descriu un divertit diàleg entre un nen i una ovella, a partir del qual es van confeccionant tota mena de vestits i complements de llana.

  Les il·lustracions són igualment protagonistes de la història, amb una presentació impecable, com és habitual en totes les edicions de Kalandraka i concretament amb aquesta col·lecció "Libros para soñar".

  De la mateixa autora hi ha altres títols destacables com "Quan jo vaig nèixer", "Cor de mare" o "P de papa". 

  Recomanat per Núria Ojalvo Leonat de la Biblioteca Josep Roca i Bros d'Abrera.

  17/03/2022
  Mitjana (0 Vots)
 • Cançons i rimetes

  Cançons i rimetes

  2 Princeses Barbudes

  [Barcelona]: CK Music , DL 2011

  Música pels amants de les cançons tradicionals catalanes però amb un "toc" molt personal. Les 2 Princeses Barbudes han reinventat aquestes sintoníes, recollides del folklore catala, utilitzant instruments de joguina, palmades i picades de peus. Aquest concerts carregats de  dances i ritmes moderns sus faran passar una estona trepidant! 

  Recomanat per Mercé Bercero Margalef de la Biblioteca de Viladecans.

  17/03/2022
  Mitjana (0 Vots)
 • Ver llover

  Ver llover

  Machado, Germán

  Buenos Aires : Calibroscopio, 2010

  Llibre de poesia per a nens. El seu fil conductor és la pluja, que en els seus diferents estats s'associa a diversos colors, i que genera diferents estats d'ànim.

  Aquest poemari s' acompanya amb les il·lustracions de Fernando de la Iglesia.

  Un àlbum il·lustrat per llegir i mirar, que requereix d'un infant acompanyat de la mirada d'un adult.

  Bloc de l'autor.

  Adequat d'11 a 12 anys.

  Recomanat per Montse Fàbregas Dachs de la Biblioteca Joan Triadú de Vic.

  17/03/2022
  Mitjana (0 Vots)
 • Aventures sense sortir de casa

  Aventures sense sortir de casa

  Albertí, Núria

  Barcelona : Animallibres, 2012

  Aquest llibre de poesies infantils s'ha escrit amb versos amables que narren aventures en les que molts lectors s'hi veuran reflectits.

  Qui diu que per passar-ho bé cal anar gaire lluny? Qui diu que per jugar s'ha d'esperar al juny? No necessites que el sol faci la seva aparició. A casa et cal, només, la teva imaginació!

  Heus aquí una mostra de com, amb l'habilitat necessària, podem trobar poesia a tot arreu, Núria Albertí ens regala una col·lecció de poemes carregats de bellesa simbòlica, que faran somriure a petits i grans en descobrir-se a sí mateixos com a protagonistes de les aventures que amb pocs versos desgranen aquests poemes.

  Qui no ha jugat amb els cosins, a casa els avis i gaudit fent tot allò que els pares no permeten? Llits antics, banyeres, tovalloles, còmics, ulleres o cabassos esdevenen protagonistes.

  L'autora ha estat capaç de poetitzar sobre fets i objectes quotidians, cosa gens senzilla. El treball de Cristina Losantos amb un estil informal i divertit acompanya amb encert els poemes fent del conjunt un volum molt bonic i entranyable.

   

  Adequat de 9 a 10 anys.

  Recomanat per Sílvia Cantos Bastida de la Biblioteca Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar.

  17/03/2022
  Mitjana (0 Vots)
 • A passeig

  A passeig

  Ortiz, Estrella

  Fraga : La Fragatina, 2014

  Aquesta nova col·lecció de llibres anomenada "Xiquets" és un recurs que pares i mares poden compartir amb els seus fills des dels primers mesos. Amb els infants asseguts a la falda, els pares podran jugar, cantar, recitar i començar a posar nom a les coses.

  Els petits rodolins d'aquests contes ajuden a copsar el ritme de les paraules i la seva musicalitat és una porta d'entrada a la poesia. En aquest cas presentem "A passeig"

  Adequat de 0 a 3 anys.

  Recomanat per Glòria Gorchs Portero de la Biblioteca Roca Umbert de Granollers.

  02/03/2022
  Mitjana (0 Vots)
 • Abecedari poètic

  Abecedari poètic

  Comelles, Salvador

  Barcelona : Cruïlla, 2015

  Avui us presento un llibre una mica màgic?!!!! Es tracta d’un llibre que es pot rellegir i mirar un munt de vegades... sí, sí, no te’n cansaràs pas... el secret està en què cada cop que el miris o el llegeixis no el viuràs mai igual, sinó sempre diferent.

  24 poemes senzills, un per cada lletra de l’alfabet, que podràs recitar en veu alta, uns són curts d’altres més llargs, divertits, originals, de temàtica diversa, amb sorpresa, que conviden a inventar i a jugar. 24 poemes molt propers que et faran riure, pensar, emocionar i que no podràs deixar de llegir. Ara un, ara un altre o tots a la plegada i un cop o més... .

  No us perdeu aquest magnífic poemari amb il·lustracions d’ Àngels Ruiz que acompanyen molt bé cada un dels poemes, enriquint-lo, i que fins i tot, si les mirem bé, ens faran descobrir coses noves i passar una bona estona.

  Adequat de 6 a 8 anys.

  Recomanat per Marta Nuet Blanch. Biblioteca de La Roca del Vallès.

  02/03/2022
  Mitjana (0 Vots)
 • Quin cap!

  Quin cap!

  Ruiz Garzón, Ricard

  Lleida : Pagès, 2016

  Quin cap! de Ricard Ruiz, és una faula en vers.  A la Gran Granja de Can Capell tots els animals aixequen el barret per saludar-se, un costum compartit en senyal de respecte i amistat. Un dia però la mare del pollet Quico l’envia a cuidar l’àvia  Eulàlia que està malalta. L’Eulàlia havia estat mestra de la Gran Granja però ja és jubilada. El pollet Quico, quan la troba, observarà que l’àvia té un comportament estrany. L’àvia està capficada amb la desaparició de la seva barretina,  sospita de l’estruç Amanda, que l’ha visitada recentment i tota la granja s’esvalota. A la Gran Granja de Can Capell pensen que és molt greu la desaparició de la barretina de l’Eulàlia. L’Amanda, tanmateix, recorda que  havia portat a l’Eulàlia en agraïment pels seus anys de mestra, un barret, curiosament el mateix que la mestra estava lluint. El pollet Quico  però,  li demana a l’àvia que el saludi com sempre fan a la granja, l’àvia es treu el barret i a sota apareix  la barretina  que és allà mateix per un oblit. En adonar-se l’àvia se sentirà molt penedida d’haver acusat l’Amanda i entendrà l’acte d’amor del pollet Quico amb els oblits de l’àvia.

  El llibre vol ajudar als nens a poder-se relacionar amb els avis que pateixen pèrdues de memòria a través de l’observació i l’afecte.

  El llibre està il·lustrat per Pedro Rodríguez.

  Adequat de 9 a 10 anys.

  Recomanat per Jordi Valls Pozo. Bib. Singuerlín – Salvador Cabré de Santa Coloma de Gramenet.

  02/03/2022
  Mitjana (0 Vots)
 • L'Astrònom

  L'Astrònom

  Whitman, Walt,

  Barcelona : RBA, 2006

  Fabulós poema de Walt Whitman anomenat ''Quan vaig escoltar al savi astrònom'', què ens recorda què per sobre del coneixement establert, està la possibilitat de ser lliure per imaginar altres mons possibles. Les il·lustracions de Loren Long són extraordinàries per la seva capacitat de crear una atmosfera fascinant.

  Adequat de 6 a 8 anys.

  02/03/2022
  Mitjana (0 Vots)

A les biblioteques trobaràs ... més obres de poesia

Visita les biblioteques, trobaràs moltes activitats per viure la poesia! Mira alguns exemples, localitza la teva biblioteca més propera i viu en directe la força de la poesia.

T'oferim un munt de documents que t'ajudaran a gaudir de l'apassionant món de la poesia, són contes rimats, rodolins i embarbussaments.

El ball de la lluna 

Marina ; Cavall de mar

El domador de línies

 Oda als peus i altres poemes

El planeta que era blau

La vida que creix

Contes rimats:

¡Cómo como!

Rosa pionera ingeniera 

El nuvol enamorat ...

Un poema para curar a los peces

Tict tac: les hores... 

Un, dos, tres, qui és?

Rodolins:

Embarbussaments:

Recomanem aquest conte amb embarbussaments:

Qui ha vist el Zisosaure ? / Agnès de Ryckel

Pot ser que viatgi en un vaixell solcant el mar? O bé que estigui amagat darrera un paraigües? Buscant, buscant trobarem un munt d'animals camuflats. Les endevinalles i les suggeridores il·lustracions amb desplegables ens conviden a imaginar-nos què s'amaga darrera cada pàgina.

Adequat de 6 a 8 anys.

 

Vés a la plana principal de l'especial de la poesia