Guía de lectura

Fira de la llavor tradicional

Fira de la llavor tradicional
Guía creada por:
  • Roda de Ter. Biblioteca Bac de Roda

A principis del mes d'abril es celebra a Roda de Ter la Fira de la Llavor. Aquesta fira té com a a objectiu recuperar llavors locals, tradicionals i crear un espai de trobada i intercanvi de productes ecològics i de proximitat. La Biblioteca es suma a aquest esdeveniment amb l'elaboració d'una guia de lectura. Aquesta pretén recollir i referenciar tots aquests materials documentals dels quals disposa, agrupats en les temàtiques següents: agricultura, conserves, cosmètica, cuina, horticultura, llavors, nutrició, plantes medicinals i sobirania alimentària.

 

 

Fecha de creación: 14/03/2014

Última actualización: 07/05/2024

Cuina


 365 recetas de pan
365 recetas de pan
Sheasby, Anne  
Barcelona : Blume, 2005

Per fer pa a casa, de diferents tipus i amb diferents maneres de fer-lo. Inclou receptes de plats elaborats amb el pa com a base, sopes, hamburgueses, salses i, fins i tot, gelats.

 Cocina sin residuos: simples pasos para comprar, cocinar y comer de forma sostenible y sin complicaciones
Cocina sin residuos: simples pasos para comprar, cocinar y comer de forma sostenible y sin complicaciones
Miles, Lindsey  
Barcelona: Libros Cúpula, mayo de 2021

Llibre que ens ofereix de forma simple idees per evitar els envasos d’un sol ús, triar millor alguns aliments bàsics diaris, aprofitar al màxim els productes del rebost, la nevera i el congelador per evitar llençar aliments i adaptar les receptes per utilitzar els ingredients que tenim.

 De la maceta a la cazuela
De la maceta a la cazuela
Boadilla del Monte : SM, cop. 2009

Sabies que les verdures t'aporten un munt de vitamines?  Descobreix un munt de plats en aquest llibre, molt fàcils de cuinar i amb diversió assegurada.

 Del test a la taula
Del test a la taula
Bohne, Burkhard  
Barcelona : Cossetània, 2018


Inclou 25 receptes fetes amb herbes aromàtiques i també explica com tenir-ne cura quan aquestes herbes són cultivades en testos.

 El Gran libro de los cereales, semillas y legumbres
El Gran libro de los cereales, semillas y legumbres
Brown, Molly  
Barcelona [etc.] : Lunwerg, cop. 2015


Més de cent receptes on la base són els cereals, les llavors i els llegums. També inclou informació interessant sobre aquests aliments. 

 El Gran llibre dels llegums
El Gran llibre dels llegums
García, Anna  
Valls : Cossetània, 2015

Receptes de tota la vida i receptes noves. Plats típicament nostres i elaboracions de països llunyans.

 Guia de cerveses de Catalunya
Guia de cerveses de Catalunya
Expósito Pérez, Jordi , Villar i Martí, Joan , Villar i Martí, Joan  
Barcelona : Base, 2013

Recopilació exhaustiva de les cerveses elaborades artesanalment a Catalunya i Andorra. També fa referència a grans marques de cervesa. 

 Guía cervezas artesanas: para descubrir las mejores
Guía cervezas artesanas: para descubrir las mejores
Fermun, Daniel , Fermun, Daniel  
Barcelona : Geoplaneta, cop. 2013


Guia que ofereix informació sobre la història de la cerveza. Inclou receptes i aliments amb les que es pot combinar.

 Herbes a la carta :
Herbes a la carta :
Enrich i Viladoms, Montserrat , Carballido, Elisenda , Carballido, Elisenda  
Valls : Cossetània, 2014

Llibre útil per iniciar-nos en la cuina de plantes que podem trobar en prats i riberes. Per aprendre les seves característiques medicinals i els seus elements nutritius. 

 La Cuina dels llegums
La Cuina dels llegums
Fundació Alícia (Sant Fruitós de Bages) , Fundació Alícia (Sant Fruitós de Bages)  
Barcelona : Planeta, 2017


Un munt de receptes variades i fàcils de preparar per poder descobrir tota la versatilitat dels llegums.

 La Cuina sostenible: idees, trucs i receptes per no llençar res
La Cuina sostenible: idees, trucs i receptes per no llençar res
Parellada, Ada  
Barcelona : Columna, DL 2018

Aquest llibre pretén per una banda mostrar el malbaratament alimentari que augmenta dia a dia, donar idees per reorganitzar la cuina i fer-la més eficaç i àgil, i, per últim t’ensenya a preparar fons de nevera perquè resulti més fàcil cuinar sa i saludable durant la setmana. 

 Legumbres: las semillas mágicas
Legumbres: las semillas mágicas
Cidón, Carlos D.  
León : Everest, DL 2005

Conté tant receptes de la cuina popular antiga i rural com receptes elaborades amb mètodes més moderns. 

 Les 60 millors cerveses artesanes de Catalunya
Les 60 millors cerveses artesanes de Catalunya
Nicolau Vilellas, Cristina , Pérez, Roberto , Pérez, Roberto  
Valls : Cossetània, 2017

Un viatge al món de la cervesa artesana catalana per descobrir els diferents estils de cervesa que s’elaboren a casa nostra, què s’amaga rere cada ampolla de cervesa, notes sobre el maridatge, la seva història i les característiques més tècniques, com ara el preu.

 Les Herbes aromàtiques: cuina dels perfums
Les Herbes aromàtiques: cuina dels perfums
Solé i Torné, David  
Sant Vicenç de Castellet: Farell, febrer del 2021

En aquest llibre hi podreu trobar les vint-i-quatre herbes aromàtiques més utilitzades en la nostra cuina. De cada planta se’n descriu els seus sabors, les seves aplicacions alimentàries i d’altres usos. També hi trobareu, per a cadascuna, tres receptes originals per treure’n profit, és a dir, un total de setanta-dues propostes.

 Les Plantes aromàtiques: 80 aplicacions a la cuina
Les Plantes aromàtiques: 80 aplicacions a la cuina
Duran, Núria , Roig Olivella, Montserrat , Roig Olivella, Montserrat  
Valls : Cossetània, 2012

Les autores, ofereixen en aquest llibre diferents propostes culinàries pensades per aprofitar al màxim el sabor de les plantes aromàtiques que tracten. A banda, expliquen algunes característiques d’aquestes plantes. 

 Manual fàcil per fer ratafia i altres licors casolans
Manual fàcil per fer ratafia i altres licors casolans
Palmada, Meritxell  
La Bisbal d'Empordà : Sidillà, 2018

A banda d’aprendre a fer ratafia seguint diferents receptes i costums de diferents zones també podeu aprendre a fer altres licors com: la granadina, el vi de nous, l’aiguanaf, el licor de codony o el de menta.

 Masa madre
Masa madre
Lugg, Casper Andre? , Fjeld, Martin Ivar Hveem , Fjeld, Martin Ivar Hveem  
Barcelona : Cúpula, 2018


Tothom pot fer pa. Tan sols es necessita farina, aigua i sal i deixar que la massa fermenti. Inclou receptes per fer el teu propi pa i a més sense gluten.

 Pa i salut: dels grans ancestrals al pa d'avui
Pa i salut: dels grans ancestrals al pa d'avui
Barriga, Xavier , Callejo González, María Jesús , Callejo González, María Jesús  
Barcelona : Grijalbo, 2017


En aquest llibre podem trobar tot el què s’ha de saber sobre l’elaboració del pa i el seu consum.

 Panes caseros: hechos a mano al modo tradicional
Panes caseros: hechos a mano al modo tradicional
Ytak, Cathy  
Barcelona : Lunwerg, 2015


Llibre molt pràctic i complet útil per fer pa casolà. Explica com fer pans clàssics, per berenar, dolços i salats. 

 Panes: 5 tipos de masa para elaborar 50 tipos de pan
Panes: 5 tipos de masa para elaborar 50 tipos de pan
Bertinet, Richard  
Barcelona : Blume, 2007


L’autor, un forner professional, ens explica en aquest llibre com n’és de fàcil fer pa i com a partir de cinc tipus de massa bàsica poden sortir un munt de pans diferents. 

 Quinoa, semillas y cereales: 68 recetas llenas de vitalidad
Quinoa, semillas y cereales: 68 recetas llenas de vitalidad
Brown, Molly  
Barcelona : Lunwerg, cop. 2017

Receptes que ens permeten aprofitar els beneficis nutritius dels cereals, les llavors i els llegums i gaudir d’uns àpats equilibrats i complets.

 Súper masa madre: guía infalible para elaborar panes exquisitos en casa
Súper masa madre: guía infalible para elaborar panes exquisitos en casa
Morton, James  
Barcelona: Blume, 2020

L’autor presenta en aquest llibre les diferents tècniques que ha anat aprenent al llarg dels anys, així com nombroses receptes. Cada pa de massa mare és únic. No existeix un pa que pugui sortir igual una segona vegada.

 Terra de tomàquets: varietats catalanes, trucs de conreu i de preparació, i les millors receptes per assaborir-los
Terra de tomàquets: varietats catalanes, trucs de conreu i de preparació, i les millors receptes per assaborir-los
Romanillos, Pere , Viader, Cristina , Viader, Cristina  
Barcelona : RBA La Magrana, 2014


Llibre per descobrir els diferents tipus de tomàquets que tenim al nostre país, així com un munt de receptes que tenen com a base el tomàquet. 

 Vademécum de las legumbres y hortalizas
Vademécum de las legumbres y hortalizas
Maximin, Jacques , Jolly, Martine , Jolly, Martine  
Barcelona : Libros Cúpula, 2007


Receptes clàssiques i originals totes elaborades amb una base de llegums i hortalisses. Inclou la descripció de cada llegum i hortalissa, l’època de l’any en que és millor consumir-les, formes de preparació, etc.

Volver al inicio