Maneres de fer històries posant en marxa imatges i paraules. Les tècniques de creativitat de Gianni Rodari

Una de les contribucions més importants que va realitzar Gianni Rodari al món educatiu i creatiu son les seves tècniques per estimular la creativitat en els infants, que va aplicar en les seves històries, i que també va recollir i explicar en alguns dels seus llibres: especialment a, Gramàtica de la Fantasia. Introducció a l’art de contar històries i a l'Escola de la Fantasia. Reflexions sobre l’educació per a mestres, pares i nens.


Aquestes tècniques tenen com a principis situar la imaginació com una forma de coneixement, del joc com a base indispensable d’aquest i de l’experimentació amb les paraules per la creció d’històries. Jugar amb les paraules per descobrir, per crear i, sobretot, per gaudir-ne.


De la mà del professor Gramaticus Fantàstic (Jordi Folck) ens introduïm en algunes (hi ha més de quaranta) de les tècniques de creativitat del Gianni Rodari. A cada vídeo, l’esbojarrat professor ens explicarà breument en què consisteix la tècnica escollida amb divertits exemples i un recull de títols de l’autor on la podrem veure emprada.

(imatge treta de la pàgina web oficial Rodari)

 

Les tècniques escollides són:

1.- Dues paraules que creen mons. El binomi fantàstic

2.- Una hipòtesi fantàstica. Què passaria si ...

3.- El prefixe esbojarrat!

4.- La paraula equivocada o l'error és bell

5.- Els contes populars i tradicionals

6. - Jaume de vidre

7.- La substracció fantàstica o restar és sumar