Sabies que... les primeres pel·lícules de Superman eren dos serials dels anys 1948 i 1950?

Sabies que... les primeres pel·lícules de Superman eren dos serials dels anys 1948 i 1950?

Tot i l’èxit dels còmics de Superman, creat l’any 1938 per Jerry Siegel i Joe Shuster, el cinema amb actors de carn i ossos va tardar una mica en assumir a aquest personatge. Si les seves primeres aparicions en pantalla gran van ser en sèries de dibuixos animats a partir de l’any 1941, no va ser fins 1948 que es va estrenar un serial cinematogràfic de 15 capítols produït per Columbia Pictures. L’argument de Superman segueix fidelment els orígens de l’Home d’Acer, però el més complex van ser les escenes de vol; es va provar un mètode en que el protagonista (Kirk Alyn) era suspès d’uns cables invisibles davant de la projecció posterior de núvols en moviment, però finalment aquestes escenes van ser realitzades amb una tècnica de dibuix animat, el que va fer perdre força qualitat al resultat final.

Atom Man vs. Superman, el segon serial de 1950, va tornar a comptar amb Kirk Alyn com a Superman, en una història en la que apareix també Luthor, un dels principals enemics de Superman. Aquest cop, les seqüències de vol es van fer situant a l’actor amb els braços aixecats davant d’un ciclorama, mentre una màquina de vent i una olla de fum es col·locaven fora de càmera. El gran èxit d’aquests serials va provocar la producció d’un tercer, Superman and the Mole Men (1951), però no va ser ja fins 1978 que el superhome de Krypton tornaria a la gran pantalla amb la versió protagonitzada per Christopher Reeve.

Totes les imatges són copyright DC Comics

Imatge superior:

Cartell del primer serial de Superman (1948); en cap lloc s’especifica que els creadors del personatge eren Jerry Siegel i Joe Shuster.

A les biblioteques trobaràs...

La majoria de còmics i pel·lícules protagonitzades o inspirades en Superman es dirigeixen a un públic jove o adult. Destaquem 6 casos diferents entre els que trobem dos còmics on el personatge de Clark Kent descobreix els seus poders a l'adolescència i en el cas de la gran pantalla dos exemples de la sèries Superman supervillanos on a cada exemplas'enfrontarà a un personatge en concret.

 

Un cartell de l'any 1950

Cartell pel primer capítol del segon serial: Atom Man vs. Superman (1950)

Totes les imatges són copyright DC Comics

El primer intèrpret de Superman

Kirk Alyn va ser el primer Superman d’acció real als cinemes

Totes les imatges són copyright DC Comics

Últim cartell d'un serial

Era costum fer cartells per a cada capítol dels serials; aquí, el corresponent al quinzè i darrer de Superman (1948)

Totes les imatges són copyright DC Comics