Sabies que... els Barrufets van néixer com a personatges de còmics?

Sabies que... els Barrufets van néixer com a personatges de còmics?

“El 1958 estava amb Franquin, passant uns dies de vacances al costat del mar, quan li vaig demanar que em passés alguna cosa del que no recordava el nom: `Passa’m… el barrufet!´. Vaig encunyar aquest terme basant-me en el model d’una cosa, una xafarderia, un trasto… I ell em va respondre: `Té, aquí tens el teu barrufet, i quan hagis acabat de barrufetar-lo, me’l rebarrufetes!”. Així explicava Peyo, el creador dels Barrufets (Schtroumpfs) com va néixer el nom dels seus personatges. La seva primera aparició gràfica va tenir lloc a una sèrie de còmics d’aquest autor, Johan i Pirluit, on a l’aventura La flauta dels sis Barrufets (1958) apareixen uns éssers mítics, petits, una mena d'elfs del bosc, de color blau, d’aspecte bonàs i simpàtic… que responen al nom de Barrufets.

Era tan evident que aquests personatges, amb personalitats molt marcades, tenien possibilitats, que el guionista i aleshores redactor en cap de la revista belga Spirou, Yvan Delporte, li va proposar a Peyo independitzar les seves criatures en una sèrie de còmics pròpia. Així, l’any 1959, es comença a publicar a Spirou Els Barrufets negres, amb guió de Delporte, que van aparèixer en el que es coneixia com a “mini-récits”, una mena de separata de la revista, un tebeo en format reduït. Va ser el principi d’una llarga i encara viva història. 

[Barrufets noirs] Les Schtroumpfs noirs va ser la primera aventura en solitari dels Barrufets, publicada a la revista belga Spirou l’any 1959 

Totes les imatges són copyright Peyo

Els actuals barrufets

La gran popularitat dels Barrufets en els còmics, la televisió i el cinema ha tingut continuïtat en noves aventures d’aquests personatges en nous àlbums de còmics, ara realitzats per l’estudi Peyo; coberta del núm. 28 de Méga Spirou (desembre de 2021)

Totes les imatges són copyright Peyo

La flauta dels sis barrufets

Coberta d’una edició en català del llibre on van néixer els Barrufets: La flauta dels sis Barrufets (Editorial Base, 2012), a la sèrie de Peyo Johan i Pirluit

Totes les imatges són copyright Peyo

Els barrufets en català

Coberta del n. 299 de Cavall Fort (febrer de 1975)

Els Barrufets es van publicar per primera vegada en català a la revista Cavall Fort l’any 1967; el títol i la traducció dels seus llibres és obra de l’Albert Jané.

Totes les imatges són copyright Peyo