Sabies que... Astèrix...

Sabies que... Astèrix s’ha publicat també en llatí i en esperanto?

Els àlbums d’Astèrix de René Goscinny i Albert Uderzo, sèrie nascuda l’any 1959 a la revista de còmics francesa Pilote, han estat traduïts a 117 llengües, amb unes vendes totals que superen els 370 milions d’exemplars venuts. Entre els idiomes, criden l’atenció les seves adaptacions al llatí i a l’esperanto. La curiositat del llatí es pot explicar per què les divertides aventures dels gals resistents a l’invasor romà estan ambientades a l’any 50 a.C., moment històric en que aquesta llengua era majoritària al Imperi Romà. Pràcticament tots els àlbums d’Astérix, fins El cel ens cau al damunt!, han estat publicats en llatí per part de les editorials Egmont Ehapa Verlag i d’Editions Albert René, empresa que també representa els drets de la sèrie.

Imatge: Astèrix en llatí

Coberta d'Asterix gallus (Astèrix el gal), el primer àlbum d’Astérix publicat en llatí (Egmont Ehapa, 1973)

Totes les imatges són copyright Les Éditions Albert Tené / Goscinny-Uderzo

 

Respecte a l’esperanto, llengua planificada per a ser la més difosa i parlada del món que s’escriu amb una versió modificada de l’alfabet llatí, les editorials alemanya Delta Verlag i la croata Izvori Publishing House han publicat entre 1979 i 1996 cinc llibres de la sèrie de Goscinny i Uderzo:

  • Astèrix el gal (Asteriks la Gaŭlo)
  • Astèrix gladiador (Asteriks Gladiatoro)
  • Astèrix i Cleopatra (Asteriks kaj Kleopatra)
  • Astèrix i els normands (Asteriks kaj la normanoj)
  • Astèrix als Jocs Olímpics (Asteriks ce la Olimpiaj Ludoj)

Veiem i llegim Astèrix a eBiblio

Astèrix és un personatge de còmic que va néixer fa 60 anys. Fa tant de temps que existeix que des de l'any 2013 els seus creadors originals han estat sustituits per altres més joves que s'ocupen íntegrament de les seves noves aventures. 

El protagonista ha viscut més de 35 aventures defensant el seu petit territori de la Gàlia ajudat per una sèrie d'amics inseparables i per una poció màgica que els dona uns poders extraordinaris i els fan pràcticament invencibles. Mira alguns dels còmics i de les pel·lícules recomanades al portal Gènius:


Astèrix als Jocs Olímpics

 

Astèrix i Obèlix han de fer guanyar els Jocs Olímpics a Lunàtix que d'aquesta manera aconseguiria l'amor de la princesa Irina...

Veure a eBiblio


Astérix y Obélix: Misión Cleopatra 

 

Aquesta adaptació del còmic explica la relació entre aquests dos gals, l'emperador romà i Cleopatra, qui té el poder a Egipte. 

Veure a eBiblio


Astèrix gladiador

Goscinny, René

L'Astèrix s'ha fet gladiador! I com s'ho farà per sobreviure a les feres que li esperen al gran colisseu, on ha de lluitar amb el seu amic l'Obelix? Una de les aventures més perilloses del famós personatge de Goscinny!

Llegir a eBiblio

 


Astèrix : la gran travessia

Goscinny, René

L'Astèrix i l'Obèlix emprenen un llarg viatge que els portarà... on?

Llegir a eBiblio

 


Astèrix i els pictes

Ferri, Jean-Yves

Astèrix i Obèlix troben un home congelat a la platja. Està tatuat i vesteix amb una faldilla a quadres. Quan es desgela els fa saber que és un picte de nom Mac Ollac i que vol tornar a la seva terra, Caledònia...

Recomanació completa

Llegir a eBiblio

 

Data de creació 31-10-2019 Última actualització 05-05-2023

Les Cites d'Astèrix

Astérix, per Bernard-Pierre Molin 2018

Bernard-Pierre Molin va escriure un llibre explicant les moltes cites llatines que apareixen als àlbums d’Astérix: Astérix: Les expressions llatines explicades de la A a la Z (Salvat, 2018)

Astèrix, els JJOO i l'esperanto

Astèrix en esperanto

Coberta de l’edició en esperanto d’Astèrix als Jocs Olímpics (Izvori Publishing House, 1996)