Sabies que...

Sabies que... Escobar, el creador de Carpanta i Zipi i Zape, va haver de tancar una sèrie de còmics per l’acció de la censura?

L’any 1951, Josep Escobar ja era un reconegut autor de tebeos a casa nostre. Per a la nova revista d’Editorial Bruguera El DDT contra las penas (que volia adreçar-se a un lector més adult), va crear una nova sèrie: Doña Tula, suegra. A la primera historieta, aquesta dona forta i hercúlia li diu al lector que li explicarà la seva vida de sogra indefensa i calumniada, víctima del hipòcrita del seu gendre. Tota una declaració de principis que, en realitat, amaga una evident crítica social al paper de la sogra en un entorn familiar complementat per la seva filla, Filomena, i el seu gendre, Clotildo.

La senyora Tula és una mare que, per tal de protegir a la seva filla, arriba a l’extrem d’odiar amb vehemència el Clotildo, a qui considera indigne de la Filomena. I això es tradueix en, entre d’altres coses, obligar-lo a fes les tasques de la casa, controlar tots els seus moviments i, en algunes ocasions, donar-li algun que altre clatellot. Eren uns altres temps, però l’acció de la censura no va tardar en fer-se present, i l’any 1955 li van comunicar a l’Escobar que aquestes historietes tenien que suavitzar-se per què “atentaban contra la sagrada institución familiar”.En lloc d’això, Escobar va preferir cancel·lar la sèrie i retirar el seu personatge a l’Olimp dels records.

Imatges:

Doña Tula_El DDT 1

L’animadversió entre la senyora Tula i el seu gendre queda molt clara ja des de la primera historieta que Escobar va publicar de Doña Tula, suegra : (El DDT contra las penas, núm. 1, maig de 1951)

Totes les imatges són copyright Escobar License S.L.U.

Doña Tula 104

Doña Tula_El DDT 104

Se suposava que una flauta podria canviar el caràcter de Tula... però no (El DDT contra las penas, núm. 104, maig de 1953)

DDT 52

Doña Tula_El DDT 5

La culpa de que Tula no sabes patinar sobre gel... també era del seu gendre! (El DDT contra las penas, núm. 52, maig de 1952)

DDT 12

Doña Tula_El DDT 1

La senyora Tula també li prohibia a Clotildo fumar a casa (El DDT contra las penas, núm. 12, agost de 1951)