Women
L'any 1975 l'ONU posa de manera oficial una data per recordar la lluita en pro de la igualtat, la justícia, la pau i el desenvolupament, es tracta del 8 de març, el Dia Internacional de les Dones.
Aquest dia es refereix a les dones corrents com a artífexs de la història i recorda els drets de la dona per participar en la societat en condicions d'igualtat amb l'home. Aquesta lluita i els avenços aconseguits s'enmarquen dins del moviment feminista.
Vols coneixe'l una mica més?
Què és el feminisme?
És un moviment social i polític que demanda la igualtat real entre dones i homes.
D'on surt el nom "feminisme"?
Seguint la genealogia del terme "masclisme", Alejandro Dumas, fill (famós per escriure la novel·la La Dama de les Camèlies), al 1872 va fer servir aquesta paraula, com a insult, per a referir-se a les dones sufragistes, que lluitaven per tenir la mateixa educació i els mateixos drets que els homes. Més tard, les mateixes sufragistes van prendre aquest nom com a propi.
Quan va començar?
Durant la Il·lustració (mitjans del S.XVIII a començaments del XIX) amb la primera Declaració de Drets de la Dona i de la Ciutadana, promoguda al 1791 ...
Especial dones, dones científiques (curt)
Fa un temps l'accés de la dona tant als estudis superiors com a feines de caire científic era molt complicat. Les dones tenien moltes dificultats per trobar el seu espai i aixecar la seva veu. Una de les maneres de realitzar-se va ser a través de la ciència: inventant i descobrint.
Potser la dona científica que s'ha fet més famosa ha estat Marie Curie amb el seu descobriment de diferents elements químics i els seus treballs sobre radioactivitat. Hi ha hagut d'altres grans inventores com Sarah Mather (inventora del periscopi) Grace Murray Hopper (una gran informàtica que va crear diferents llenguatges de programació) Mary Anderson inventora de l'eixugaparabrises i Hélène Dutrieu una gran esportista aventurera i inventora de finals del segle XIX i la primera meitat del segle XX. Hem de destacar també la contribució d'Ada Lovelace durant el segle XIX a les futures regles de la informàtica.
Sense l'aportació d'aquestes dones la societat no seria la mateixa.
Afegim alguns títols que parlen d'aquestes dones i d'altres que també han fet moltíssim pel progrés científic.
Dones que dibuixen els contes
Us proposem conèixer Mercè Llimona i altres il·lustradores catalanes que han dibuixat molts dels llibres que trobareu a les biblioteques. Fins un total de 5 dibuixants catalanes molt importants.
Dones inspiradores
Al sabies que... s'han destacat molts personatges femenins al llarg dels últims anys. Recollim a continuació els perfils de 20 dones molt interessants. 6 escriptore internacionals, 4 poetes i escriptores catalanes, 2 personatges de ficció i 4 activistes històriques molt importants:
|
|
|
|
|
|
|
|
També hem destacat 4 reportatges de la Revista Tretzevents que parlen de dones avançades a la seva època:
"L'àlbum de l'Adela" Claude Ponti |
"La pilota Japler" Jordi Cervera |
"L'estrella de la Laura" Klaus Baumgart |
"La vareta màgica de la Brunilda" Valerie Thomas |
"Filles úniques" Andreu Martín |
"Matilda" Roald Dahl |
Research guide
Actualment encara es fan accions per fer veure a la societat que els homes i les dones han de tenir els mateixos drets i no han d'existir diferències en quant al gènere.
Mira la guia de lectura: Totes iguals, tots iguals! feta per membres del Grup de Treball Gènius
Mira la guia anomenada Cap a la igualtat feta a la Biblioteca Can Baratau de Tiana on els contes són unes eines molt vàlides per educar als nostres fills en valors: compartir, aprendre, caure i aixecar-se, acceptar la diferència...
Contes no sexistes és una guia de lectura també feta per la Biblioteca Can Baratau de Tiana on els llibres infantils, ja siguin contes o llibres en imatges constitueixen un material pedagògic i de suport privilegiat en els processos d'identificació i aprenentatge dels rols sexuals i de les relacions socials entre sexes.