Dia Internacional de les Dones Dia Internacional de les Dones

L'any 1975 l'ONU posa de manera oficial una data per recordar la lluita en pro de la igualtat, la justícia, la pau i el desenvolupament, es tracta del 8 de març, el Dia Internacional de les Dones. Aquest dia es refereix a les dones corrents com a artífexs de la història i recorda els drets de la dona per participar en la societat en condicions d'igualtat amb l'home.

A continuació trobaràs cinc guies de lectura molt completes, una videorecomanació amb quatre lectures diferents, vuit recomanacions de contes amb algunes protagonistes molt especials i quatre col·leccions amb protagonistes peculiars.

A la part inferior de la plana veuràs els perfils de 25 dones que han estat molt importants en diferents camps del saber. Els tracten als apartats  Personatge del sabies que i als Reportatges de la Revista Tretzevents

Les dones al món Les dones al món

Amb aquesta guia veuràs com viuen o han viscut algunes dones que han estat veritables genis en el seu camp (ciència, art, pensament, esport...) 

Trobaràs també exemples de contes protagonitzats per pioneres en el seu àmbit.

Consulta aquesta nova guia de lectura

Contes per la igualtat Contes per la igualtat

Aquest petit tast de contes ens convida a revisar rols i estereotips de gènere, fer visibles dones rellevants que han marcat la nostra història i ens proposa reinterpretacions inesperades de contes tradicionals que transformen la mirada dels nostres infants per donar-los una major llibertat d’opcions

Entra a la guia de lectura 

Expliquem la vida amb un conte: Contes no sexistes Expliquem la vida amb un conte: Contes no sexistes

Els llibres infantils, ja siguin contes o llibres en imatges, són el primer apropament a la lectura i constitueixen un material pedagògic i de suport privilegiat en els processos d'identificació i aprenentatge dels rols sexuals i de les relacions socials entre sexes.

Normalitzar tasques a la llar, de forma espontània, és una manera d'anar explicant als infants que escombrar no cal que sigui només feina de dona i que canviar la bombeta quan es fon no cal que sigui només feina d'home...

Ens hi posem?

Entra a la guia de lectura : Contes no sexistes feta per la biblioteca Can Baratau de Tiana.

Expliquem la vida amb un conte... Cap a la igualtat! Expliquem la vida amb un conte... Cap a la igualtat!

Expliquem la vida amb un conte... Cap a la igualtat!

Els contes són unes eines molt vàlides per educar als nostres fills en valors: compartir, aprendre, caure i aixecar-se, acceptar la diferència... o demostrar que si som diferents, no és pel nostre gènere sinó per la nostra personalitat.

Ser dona o ser home no ha de condicionar la nostra relació amb la vida ni amb les altres persones, els "rols" els adquirim amb els anys a través de les nostres experiències, no pas amb un manual d'instruccions que ens dónen quan naixem.

Mira la guia anomenada Cap a la igualtat feta a la Biblioteca Can Baratau de Tiana

Totes iguals, tots iguals Totes iguals, tots iguals

El 8 de març celebrem el Dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadora.

Aprofitem aquest dia per reclamar i celebrar la igualtat d'homes i dones en tots els aspectes de la vida: a casa, a l'escola, a la feina...

Des del portal Gènius, nosaltres volem celebrar-ho... llegint!

I per fer-ho, hem triat una bona pila de llibres que destaquen perquè tracten homes i dones com a iguals.

Entra a la guia de lectura : Totes iguals, tots iguals feta pels Grups de Treball Gènius

Videorecomanacions, recomanacions i enllaços al catàleg Videorecomanacions, recomanacions i enllaços al catàleg

La Biblioteca Municipal L'Ateneu d'Esparreguera ha realitzat aquesta videorecomanació destacant quatre obres infantils. Són les  següents: Les princeses també es tiren pets, Olívia i les princeses, Contes de bona nit per a nenes rebels i Las chicas son guerreras. Has de pensar que les dues primeres són uns contes molt divertits i els dos segons recopilen les vides de dones que han estat importants al llarg de l'història.

 

A més et recomanem aquestes vuit lectures amb unes noies i dones valentes i aventureres. Gaudeix de les seves peripècies i les seves experiències!!
 

 

"L'àlbum de l'Adela" Claude Ponti

 "Coraline" Neil Gaiman

"L'estrella de la Laura" Klaus Baumgart

"Filles úniques" Itziar Miranda

"La pilota Japler" Jordi Cervera

 "Matilda" Roald Dahl

"La vareta màgica de la Brunilda" Valerie Thomas

"La Wilma Tenderfoot i el cas dels cors congelats" Emma Kennedy

 

També creiem que et vindrà de gust conèixer aquestes quatre col·leccions:

Ada Lovelace Ada Lovelace

Ada Lovelace (Londres, 1815- 1852) és el nom amb el qual és coneguda la matemàtica anglesa Augusta Ada King, comtessa de Lovelace, i filla del conegut poeta Lord Byron.

En resum va ser una coneguda matemàtica amb una gran imaginació que va crear algunes aplicacions que serien molt importants molts anys després per al desenvolupament de la moderna informàtica.

Pots saber més sobre ella al sabies que... ja que sabràs més sobre la seva vida al personatge i alguna curiositat més a la imatge.

Dia Internacional de les Dones : Grans dones al llarg de l'història Dia Internacional de les Dones : Grans dones al llarg de l'història

En primer lloc et recordem un article on expliquem breument l'origen del 8 de març com a Dia Internacional de les dones, també una de les imatges dedicada a  la  dona fent feines d'oficina i publicat recentment un petit article on es parla de la importància de les dones al camp de la ciència ja que han inventat màquines importants i han realitzat descobriments que han permés grans avenços tecnològics.

Al sabies que... s'han destacat molts personatges femenins al llarg dels últims anys. Recollim a continuació els perfils de 20 dones molt interessants (incloent a la nostra estimada Valentina) 

 

 Marie Curie

 Malala Yousafzai

Valentina

 Montse Ginesta

 Pilarín Bayés

Amèlia Earhart

Aurora Díaz-Plaja

Beatrix Potter

Carme Ruscalleda

Emma Watson

Hélène Dutrieu

Indira Ghandhi

Joana Raspall

JK Rowling

Lola Casas 

Lucy Cousins

Mary Anderson

Mireia Belmonte

Roser Capdevila

Per últim hem destacat 4 reportatges de la Revista  Tretzevents que parlen de dones  avançades a la seva època: