Les Festes de la tardor
El darrer dia d'octubre i el primer de novembre són dates molt assenyalades al calendari perquè arriba la festivitat de Tots Sants. La vigília de l'1 de novembre podem triar entre la Castanyada, festa típica catalana, o Halloween, festa que prové d'Amèrica del Nord. Quina t'agrada més? Potser t'agraden les dues, cap problema, ara te les expliquem.
Per Tots Sants el fred és al camp,
per Sant Martí és al camí,
per Santa Caterina és dintre la cuina.
La Castanyada és una festa popular catalana que se celebra la vigília del dia de Tots Sants. Prové d'una antiga festa ritual funerària que consisteix en un àpat dedicat als morts en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada.
Se sol representar amb la figura d'una castanyera: una dona vella, vestida amb roba pobra d'abric i amb un mocador al cap, davant d'un fogó de llenya.
Pels volts d'aquesta celebració, les castanyeres venen al carrer castanyes torrades i moniatos, generalment embolicats en paper de diari per conservar l'escalfor. A molts llocs, el dia de Tots Sants, els confiters organitzaven rifes de panellets i fruita confitada.
Sembla que el costum d'ingerir aquestes menges, altament energètiques, prové del fet que durant la nit de Tots Sants, vigília del dia dels morts, es tocava les campanes als morts fins a la matinada; amics i parents ajudaven els campaners a fer aquesta dura tasca, i tots plegats consumien aquests aliments per no defallir.
El dia dels difunts, el 2 de novembre, està dedicat als morts.
Halloween és una festivitat tradicional d'origen celta que van acollir els Estats Units d'Amèrica, des d'on s'ha estès per tot el món. Se celebra la nit del 31 d'octubre que, segons les creences populars celtes, és el dia que s'acaba l'any.
Aquella nit, el cap d'any celta, els esperits dels morts tornaven a la terra per demanar aliments i si els humans no accedien a les seves peticions els feien víctimes de malediccions: "Em dones alguna cosa o et faig una mala passada", que és la traducció del "trick or treat" (truc o tracte). Per evitar que entressin a les cases, les embrutaven i les decoraven amb ossos, calaveres, coses esgarrifoses i desagradables de manera que els morts passessin de llarg espantats.
Avui, les persones celebren el Halloween disfressant-se d'espectres, bruixes o esquelets i guarneixen carbasses fantasmagòriques per tal d'anar casa per casa espantant a la gent i demanant llaminadures, dolços i caramels tot dient "trick or treat".
Molt abans que ens arribessin aquests costums de fora, en algunes comarques catalanes, ja era tradició buidar carbasses amb espelmes enceses dintre que es penjaven als balcons i les finestres per il·luminar la nit de Tots Sants.
La Festa de Tots Sants, també coneguda com Festa dels morts o dia de les ànimes, és una de les festivitats més antigues del món cristià. Es fa entre el 31 d'octubre i el 2 de novembre.
Aquesta festivitat coincideix amb l'inici de la tardor, una estació en la que la natura comença a perdre intensitat: torna el temps fred, les nits són cada cop més llargues i cauen les fulles dels arbres.
L'inici de Tot Sants té lloc la nit del 31 d'octubre, la Nit dels Morts, en la que es celebra la tornada dels esperits dels familiars morts al món dels vius. Antigament era costum posar un plat més a taula o deixar un llum encès per indicar el camí de les ànimes que volguessin tornar a casa.
Per la Diada de Tots Sants, celebrada l'1 de novembre, se sol fer una missa en honor als morts i després anar al cementiri a dur flors als difunts. Aquest dia es feien sonar les campanes de totes les esglésies per recordar i pregar per als difunts.
El dia dels difunts, el 2 de novembre, està dedicat als morts.
Destaquem uns quants contes. Els primers sobre la Castanyada i els segons sobre Halloween
Fes la teva carbassa
Ets més de Halloween o de Tot Sants?
Sigui quina sigui la festa que celebris, les carbasses hi són presents en totes dues festes! Aprofita els dies abans de Tot Sants i fes la teva pròpia carabassa! És molt fàcil!
Això sí, vés en compte amb el ganivet, de vegades la carbassa costa tallar!
Eines:
- 1 cullera
- 1 retolador
- 1 espelma
- 1 ganivet
Instruccions:
1. Tria una carbassa que t'agradi
2. Talla en forma de zig-zag la part de dalt de la carbassa
3. Buida amb la cullera tot l'interior
4. Dibuixa els ulls, el nas i la boca al teu gust
5. Fes els forats amb un ganivet
6. Posa-hi una espelma a dins
Atenció:
Ei, però no llencis tot el que has tret de l'interior de la carbassa!
Se'n poden fer altres menjars deliciosos, com:
Descarrega't tota l'explicació de com fer-te la teva carbassa
Les festes : saps quines són les dates clau?
El darrer dia d'octubre i el primer de novembre són dates molt assenyalades al calendari perquè arriba la festivitat de Tots Sants. La vigília de l'1 de novembre podem triar entre la Castanyada, festa típica catalana, o Halloween, festa que prové d'Amèrica del Nord.
Quina t'agrada més?
El bosc a la tardor
Els boscos són molt especials a la tardor. Presenten una gran varietat de colors que poden incloure el verd, el groc el marró o diverses tonalitats vermelloses.
La causa principal d'aquesta varietat són els arbres i plantes de fulla caduca que van canviant tonalitats fins a perdre gran quantitat de fulles. També hi ha altres arbres que es queden amb les fulles verdes durant tot l'any, els hi diem perennes.
Alguns arbres de fulla caduca: plàtan o plataner, ametller, noguera i xop.
Alguns arbres de fulla perenne: alzina, taronger, eucaliptus, pi i olivera.
A continuació et presentem unes recomanacions que ens apropen a un tema tan tardorenc com el bosc. Amb l’arribada d’aquesta estació, els boscos són un lloc fantàstic per fer excursions, anar a buscar bolets o simplement passejar-se amb els sentits ben desperts per descobrir el munt d’històries que amaguen. Històries com les que trobaràs a continuació, per emocionar-te, per divertir-te, per fer-te pensar, per aprendre i, en definitiva, per créixer.
Apropa't a la teva biblioteca per descobrir-les, t'estan esperant!
Tastet:
“Sí.
Hi ha una bruixa al bosc. Sempre hi ha hagut una bruixa.
Vols parar quieta d’una vegada? Per les estrelles! No havia vist mai una criatura tant belluguet.
No, cuca, jo no l’he vista. Ningú no l’ha vista. Des de fa molt i molt de temps. Hem pres mesures per no haver de veure-la mai.
Unes mesures terribles.
No em facis dir-t’ho. A més, ja ho saps.
Ai, no ho sé maca. Ningú no sap per què vol criatures. No sabem per què insisteix que sempre sigui el més petit de nosaltres. I tampoc no és que l’hi puguem preguntar com si res. Ningú no l’ha vista mai. Ja ens assegurem que ningú no la vegi.
És clar que existeix. Quines coses preguntes! Només has de mirar el bosc, és perillosíssim! Fums verinosos, avencs, guèisers d’aigua bullent i perills terribles per tot arreu. Et penses que és així per accident? Ximpleries! Ho va fer la Bruixa i, si no fem el que ens mana, què serà de nosaltres?”
Consulta aquests contes recomanats:
Parlar amb els arbres
Clopés, Carme
[Granollers]: Editorial Alpina, juliol 2021
Una molt bona reflexió de Tortell Poltrona, escrita en el pròleg, per encetar la proposta de lectura de Parlar amb els arbres: “Si conec puc respectar; si distingeixo les diferents varietats i espècies, tinc la possibilitat de sentir-me en harmonia amb l’entorn. De deixar de ser jo per ser una mica tot.
Consulta la recomanació sencera
> Veure disponibilitat al catàleg Aladí
Si avui vens al bosc ...
Piercey, Rachel,
Valls: Cossetània Edicions, març 2021
Natura i poesia, una combinació perfecta! Si avui vens al bosc és un llibre infantil amb poemes de l’escriptora Rachel Piercey i il·lustracions de Freya Hartas, que fa un bonic recorregut per la natura i els seus canvis durant les diferents estacions de l’any.
Consulta la recomanació sencera
> Veure disponibilitat al catàleg Aladí
El bosc
Bozzi, Riccardo
Santander: Milrazones, 2018
“És un bosc enorme, antiquíssim i encara sense explorar del tot. Al començament, el bosc és una arbreda de pins joves, que d’entrada no té perill i és molt divertit de recórrer”.
Consulta la recomanació sencera
> Veure disponibilitat al catàleg Aladí
El ratolí que no tenia por
Horácek, Petr
Barcelona: Juventud, 2018
El ratolí vol anar a jugar al bosc i el seu amic, el conill, l’avisa que és un lloc fosc, perillós i ple d’animals enormes i aterridors, però ell, que diu que no té por de res, decideix anar-hi.
Consulta la recomanació sencera
> Veure disponibilitat al catàleg Aladí
El Bosc de Haquivaqui
[Barcelona] : Pack Màgic, DL 2018
El bosc de Haquivaqui és un bon lloc per viure si no fos perquè els animals més petits han de vigilar molt de no ser cruspits pels més grans. El ratolí Claus i els seus amics tenen por de la guineu Marvin, però el que els fa acabar la paciència és el dia que l’eriçó Horaci intenta menjar-se l’àvia ratolineta...
Consulta la recomanació sencera
> Veure disponibilitat al catàleg Aladí
L'illa de l'Abel
Steig, William
Barcelona: Blackie Books, 2018
L’Illa de l’Abel és una història de superació protagonitzada per un ratolí molt elegant que té una vida regalada i està avesat a què li facin tot. És també una història que valora els llibres i la lectura, traspua tendresa, humor, i molta aventura...
Consulta la recomanació sencera
> Veure disponibilitat al catàleg Aladí
Escucha hablar a los árboles
Wohlleben, Peter
[Almería] : Ambolo, DL 2018
Ara podreu gaudir d’aquest llibre, que està ple d’informació i curiositats, descobrireu coses sorprenents sobre el bosc, tots els secrets, les criatures que l’habiten i els trucs per sobreviure...
Consulta la recomanació sencera
> Veure disponibilitat al catàleg Aladí
Perill al bosc
Peix, Susanna
Barcelona: Jollibre, 2018
És una història sobre el valor de l’amistat i del coratge, ambientada en un bosc i protagonitzada per un esquirol i una guspira.
Consulta la recomanació sencera
> Veure disponibilitat al catàleg Aladí
La cançó del bosc
Tovar, Àlex
[Vilanova i la Geltrú]: El Cep i la Nansa, 2018
Aquesta faula que ens parla dels cicles naturals, de la importància de respectar els boscos i de viure amb harmonia aprofitant els recursos que la natura ens dona.
Consulta la recomanació sencera
> Veure disponibilitat al catàleg Aladí
I per acabar dues guies de lectura sobre el bosc i la tardor:
de la Biblioteca Joan Oliva i Milà de Vilanova i la Geltrú
Guia creada pel Grup de Treball Gènius