Dieta mediterrània
La dieta mediterrània ha esdevingut un model alimentari sostenible i de qualitat. Des de fa segles els països mediterranis basen la seva alimentació en el consum de: verdures, llegums, fruites, peix i oli d'oliva com a greix essencial, alguns especialistes també inclouen el vi. Es valora tant la qualitat i varietat dels ingredients, com la senzilla forma de cuinar-los.
Les virtuts d'aquesta dieta han estat constatades científicament, i els beneficis derivats del seu consum moderat son destacables: eviten malalties cardiovasculars, alguns tipus de càncer i altres patologies.
Als països mediterranis de l'Àfrica del Nord i el Pròxim Orient la dieta varia degut a les prohibicions de les religions, Islam i Judaisme. Aquestes cuines han incorporat influències provinents de l'Àsia Central i de l'Índia, concretament espècies i condiments.
Va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco l'any 2010.
Data de creació: 23/11/2011
Última actualització: 22/01/2015
Seccions de la guia
Alimentació i salut
-
Alimentació poc saludable
Exposició d'aliments a base de fregits, salses i grases saturades. Joits
-
Cereals i derivats
Selecció de cereals i derivats consumits en la dieta mediterrània. US Department of Agriculture.
-
Màquina expenedora d'aliments cuinats
Imatge d'una màquina de plats preparats al Japó. Corpse Reviver
-
Buffet vegà
Seleccio d'aliments vegetarians en un buffet. Zeetz
-
Aliments rics en greixos
Productes de consum moderat, rics en greixos saturats, sal i sucres. National Cancer Institute.